Romania nu este singura tara din Europa de Est afectata de vremea neprielnica. Astfel, Bulgaria a consemnat o reducere mai mare decat tara nostra in ceea ce priveste productia de vin, de 30%, la 1,2 milioane de hectolitri, iar Slovacia a inregistrat un declin de 16% in acest an fata de 2013. 

Ungaria este singura din regiune a carei productie a consemnat un avans usor, de 3%, la 2,2 milioane de hectolitri in 2014.

Dintre din statele din Europa de Est, Romania este cel mai bine clasata in topul intocmit de organizatie, pe locul 12. Ungaria e pe 16, iar Bulgaria pe 18. 

Franta a redevenit cel mai mare producator de vin la nivel mondial, cu o crestere de 10% a productiei in acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, dupa ce a fost devansata de Italia in urma cu doi ani.  Italia si Spania ocupa locurile 2 si 3, in conditiile in care anul acesta productia de vin a celor doua tari a scazut cu 15%, la 44,4 milioane de hectolitri si, respectiv 19%, la 37 milioane de hectolitri, fata de anul trecut. 

La nivel global, organizatia estimeaza ca productia de vin a scazut cu 6%, la 271 milioane de hectolitri. 

Datele organizatiei arata, de asemenea, ca 80% din productia mondiala de vin provine din 10 tari: Franta, Germania, Spania, Italia, Statele Unite, Chile, Argentina, Afruca de Sud, China si Australia.  Clasamentul Organizatiei Internationale a Vitei-de-vie si Vinului ia in considerare doar productia de vin, excluzand productia de must si sucuri.