"Produsele alimentare romanesti sunt excesiv de scumpe, dar e din cauza nenumaratelor cai de la plecarea produsului pana la ajungerea lui pe raft. De foarte multi ani avem construit un sistem care artificializeaza aceasta relatie", a spus Tabara.

Ministrul a adaugat ca rezolvarea problemei preturilor nu tine doar de administratiile centrale, locale si de Ministerul Agriculturii, ci si de companii.

Totodata, el crede ca agricultorii romani ar trebui sa fie mai prompti si mai transanti in ceea ce inseamna interesele lor in sectorul agricol european si prezenta pe pietele europene.

"Agricultura nu va avea performanta daca va ramane la piata interna. In primul rand o va pierde si pe aceasta. Romania trebuie sa produca pentru piata europeana si pentru pietele emergente, iar acest lucru nu poate fi facut doar cu anumite sectoare", a adaugat ministrul.

Tabara a mai spus ca exista multe lucruri de facut, dincolo de ceea ce inseamna sursele financiare.

"Exista si alte elemente care trebuie revazute, inclusiv initiativele pe care fermierii trebuie sa le aiba. Nu trebuie doar sa astepte subventii. Trebuie o relatie mai buna cu bancile. E importanta si dotarea tehnica a fermelor", a afirmat el.

Ministrul a adaugat ca a avut doua intalniri cu bancile si nu e exclus ca mai multe institutii de credit sa accepte drept garantii doar subventii. Potrivit lui Tabara, una dintre banci va acorda credite doar pe baza unei adeverinte de la APIA.

Cea de-a 15-a ediţie a expozitiei Indagra, care se va desfasura la Romexpo in perioada 10-14 noiembrie, va reuni 585 de firme din domeniile agricultura, zootehnie si industrie alimentara.