In urma cu 20 de ani, in Romania, erau peste 7 milioane de vaci. Iar daca fiecare gospodarie avea cel putin o vita, de atunci, numarul lor a scazut dramatic. Daca in trecut, vaca era o binecuvantare la casa omului si hranea o familie intreaga, in prezent, pentru multi este, mai degraba, o povara. Asa se face ca, in doar sapte ani, numarul vacilor a scazut cu 800.000 de exemplare. S-a ajuns la un efectiv de doar doua milioane de vaci.

In timp ce exemplarele din rasa Baltata romaneasca si Holstein sunt tot mai putine, capata teren cele de carne. Black Angus, din America, a prins cel mai bine in randul fermierilor romani, care au inceput timid in urma cu sase ani si au ajuns acum la 8.000 de exemplare, in peste 100 de ferme din toata tara.

"Rasa Angus este eficienta economic pentu ca are un management foarte simplu: bovinele stau afara pe pasune, chiar si iarna, la -40 de grade, fata singure, fara ajutor"
, explica Florina Munteanu, sef de marketing la ferma de vaci Angus.

In acest frigider au fost puse la maturat cinci tipuri de carne de vita de pe trei continente: Australia, Europa si America. Cea mai mare parte a carnii este produsa insa in Romania, si doar un sortiment este din import.

In afara de Angus, in fermele noastre au aparut si alte rase. In Mures au fost aduse vaci scotiene, mai mici decat celelalte, dar cu o carne apreciata in restaurantele de lux, dar si alte rase din Franta sau din nordul Europei.