"Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma", a afirmat premierul Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Guvernul a aprobat, sambata, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectati de seceta din ultima perioada, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafete cuprinse intre un hectar si maximum 10 hectare, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica care detin suprafete de culturi agricole in teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011 si primavara anului 2012.

Numarul estimat de beneficiari, potrivit ministrului Agriculturii, este de aproape 600.000 de fermieri, suprafata de teren arabil pentru care se acorda sprijinul fiind de circa 1,9 milioane hectare.

Suma maxima a sprijinului financiar nu poate depasi echivalentul in lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.

Constantin a precizat ca cererile de sprijin trebuie depuse pana la 15 octombrie, iar ajutorul va fi platit incepand cu 1 noiembrie 2012.

Sumele necesare au fost prevazute, partial, in bugetul pentru anul in curs, iar alta parte va fi asigurata din bugetul pe anul viitor, a mai spus ministrul Agriculturii.