Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au confirmat pentru incont.ro faptul ca Romania va primi inca o sanctiune financiara de la Uniunea Europeana pentru plati incorecte pe suprafata facute in 2008. Suma de plata - 74,8 milioane de euro. Si asta dupa ce anul trecut, Romania a mai primit o amenda pentru deficienta, in valoare de  44,3 milioane de euro.

Cine plateste sanctiunile financiare

Chiar si asa, suma initiala de plata era de aproape 100 de milioane de euro, insa ea a fost redusa pana la 74,8 milioane de euro. Atentie insa! Acest lucru nu inseamna ca subventiile acordate fermierilor vor fi afectate, ci faptul ca banii vor fi plati de la bugetul de stat. "Romania a solicitat Comisiei Europene retinerea acestei corectii financiare esalonat in cinci ani", arata reprezentantii APIA. Astfel, transele retinute de Comisie in contul acestor deficiente vor trebui acoperite integral de autoritatile romane.

Citeste si Fermierii, impozitati pentru subventiile primite in decembrie! Vezi ce spune ministrul Agriculturii! 

Statul le da fermierilor 15.000 de euro, credit cu dobanda de 7% VIDEO

Comisia Europeana a anuntat oficial astazi cuantumul si calendarul de returnare al sanctiunii financiare. Alte sanctiuni au vizat Grecia, care a primit o corectie financiara de 259,61 de milioane de euro si Spania, cu 70,96 milioane de euro. In total, Comisia are de recuperat 530 de milioane de euro.

Neregulile din Romania vizeaza "puncte slabe ale sistemului LPIS-GIS in ceea ce priveste controalele administrative incrucisate, furnizarea de informatii inexacte fermierilor si controalele ineficiente la fata locului in privinta ajutoarelor pe suprafata", potrivit unui comunicat al CE. Decizia Comisiei are legatura si cu masurile de dezvoltare rurala pe suprafata.

Raportari cu probleme

Pe langa sumele care vor trebui achitate pentru sanctiunile aferente lui 2008, Romania mai are de platit o parte din amenzile pe 2007 - in trei transe egale, retinute in lunile ianuarie 2011, 212 si 2013. Iar o mare parte din probleme vin din faptul ca s-a solicitat sprijin pentru 9,7 milioane de hectare, iar dupa controale s-a demonstrat faptul doar 9,1 era suprafata eligibila.

Dupa penalizari, suma platita efectiv a ajuns la 8,4 milioane de hectare. Nu numai Romania are de plata bani buni pentru erori umane si de sistem, si Bulgaria va trebui sa achite 20 de milioane de euro pentru aceleasi deficiente, Grecia primind chiar 210 milioane de euro.

In anul 2008, au fost identificate 16.113 de cazuri de raportari eronate, asta inseamna ca o parte dintre fermierii au declarat mai mult teren decat au.

In general, cele mai mari probleme se inregistreaza in zone cu relief colinar sau montan unde terenurile sunt faramitate in urma restituirilor. Aici sunt incluse judete precum Maramures, Covasna, Teleorman sau chiar Iasi. Astfel, Romania avea la nivelul anului pentru care s-au aplicat sanctiuni financiare 1,2 milioane de fermieri care detineau 6,6 milioane de parcele.

In plus, nici sistemul de identificare a parcelelor nu functioneaza la parametrii optimi, iar anul trecut abia daca era gata in proportie de 90%.