Ministrul Agriculturii pluseaza si spune ca le-ar da si oamenilor. Si nu doar soia, ci si porumb, orez sau cartofi.

Mancam in fiecare zi porc, pui sau vita care au mancat furaje din soia modificata genetic. In afara fermelor ecologice, nu mai exista animal pe Terra care sa nu fie hranit cu proteina vegetala.

40 de milioane de tone de soia ajung in Europa in fiecare an din Sua, Brazilia si Argentina. Numai in 2010 aceasta piata a depasit 11 miliarde de dolari.

Citeste si: Bulgaria interzice porumbul modificat genetic! Ce produse romanesti contin OMG si cum iti afecteaza sanatatea!  

Asadar, de ce sa nu castigam, se intreaba sefii de la Agricultura? "Este vorba de aducerea unor substante deficitare in plante cum e la orez betacarotenul. La porumb se aduce o forma de rezistenta naturala astfel incat sa eviti cantitatile mari de pesticide ", spune Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.

Alaturi de ministru sunt si cercetatorii de la Academia de Stiinte Agricole si Comisia Stiintifica de Biotehnologie care spun ca peste 500 de studii facute pe animalele de ferma in ultimii cinci ani nu demonstreaza ca soia modificata ar fi nesigura pentru sanatate si mediu.

"Concluzia este clara: transgeneza sau modificarea genetica nu afecteaza expresia genelor sau cantitatea de metaboliti"
, declara Elena Badea, vicepresedinte Comisia Stiintifica de Biotehnologie.

Exista insa si specialisti pentru care modificarea genetica e asociata cu anumite boli. "Din moment ce eu ingerez porumb transgenic care are si gena pentru rezistenta la un antibiotic, este posibil ca o gena sa treaca la una din bacteriile din flora intestinala. Si bacteria respective sa devina rezistenta la antibioticul x", este de parere Vasile Cristea, biolog.

Biologii citeaza dintr-o testare care se face acum pe somon. Pestii cercetati nu au ajuns niciodata la consumatori. In momentul in care s-a triplat gena de crestere, ca sa se obtina o productie mai mare in crescatorii, s-au constatat malformatii respiratorii la ficat si acumulari mari de grasime.

Controversa ramane deschisa, dar nu vizeaza si altoirea plantelor sau incrucisarea lor. Aceste procedee nu sunt considerate periculoase nici de cei mai pesimisti dintre cercetatori.