Kotai Jozsef s-a nascut la Satu Mare, dar acum 20 de ani s-a mutat impreuna cu familia in tara vecina in apropiere de granita unde ii prospera afacerile. Desi este inginer agronom, la inceput a muncit ca zilier pe camp chiar si cate 14 ore pe zi. Nu-si mai putea inchide palmele de durere. Isi aduce aminte cu lacrimi in ochi de cele petrecute atunci.

In ciuda greutatilor, din banii castigati si-au cumparat teren. Acum au 1000 de hectare pe care au plantat porumb, floarea-soarelui, orz si grau. Scot anual un profit care ar innebuni orice agricultor roman: aproape o jumatate de milion de euro.  
 
Domnul Jozsef spune ca, spre deosebire de Romania, aici nu s-au furat tevile de irigatii dupa Revolutie. Din contra, sistemul a fost imbunatatit si extins, iar apa pentru agricultura este gratuita.

In plus, agricultorii din Ungaria primesc 170 de euro anual, pe hectar, de la stat si subventii ale Uniunii Europene. Asa ca oamenii sunt incurajati sa puna mana pe sapa.
 
In timp ce vecinii isi vad de treaba si se bucura de productia bogata, ai nostri isi plang de mila. Sunt neputinciosi in fata secetei.

La Buzau, de exemplu, nu a mai plouat de peste doua luni, iar pamantul crapa. Fermierii s-ar bucura ca statul sa le aduca macar apa pana la vechile instalatii de irigatie, acum parasite.

"Au disparut subventiile la motorina in cazul in care folosesti grupuri generatoare, au disparut subventiile la apa, la curent si acest lucru ingreuneaza folosirea lor", a declarat Elena Manolescu,  reprezentant echipamente de irigatii.

Una peste alta, daca statul maghiar isi ajuta agricultorii, ii si pedepseste la nevoie. Daca ai un ogor, nu poti sa il lasi nelucrat, pentru ca risti o amenda de 7000 de euro.  La noi amenda e mai mult in acte.

sursa foto: alibaba.com