Angajatorii spanioli le dau de la 50 de euro in sus pentru o zi de munca. Zeci de oameni dintr-o localitate din Bistrita-Nasaud, de exemplu, s-au obisnuit ca in fiecare toamna sa urce in autocare si sa porneasca la drum.

De cateva saptamani, autocarele pleaca spre Spania pline, pentru ca romanii se inghesuie sa mearga la cules de struguri. Majoritatea pleaca in Horcajo de Santiago, o zona viticola in apropiere de Madrid.

Cristi Latcolic: "Ii bine, ii grea, dar ii bine. Daca iti place sa muncesti si castigi. Ii mult greu ca stai aplecat, te doare spatele.
Reporter: "Si cati bani reusiti sa faceti intr-o luna?"

Cristi Latcolic: "1000, 1200, 1300."

Pentru un alt barbat 44 de ani este a doua oara cand pleaca la munca in Spania. Este din Prundu Bargaului si lasa acasa o sotie si patru copii. Promite sa se intoarca in tara cu cel putin 1000 de euro, dupa o luna de munca, bani cu care, spune el, isi va renova casa. Ca sa plece in Spania, si-a dat demisia de la firma la care lucra, insa nu regreta.

Reporter: "Cu cine mai mergeti?"
Vasile Bodasca: "Cu toata echipa, cu rude, frati, cumnati, sora, cumnatul, cumnata, sora, toti suntem o gasca, o familie, asa pe sezon, pentru bani. Pentru casa, pentru necesarul casei, mai construim, mai...ma rog. Cat castigi acolo intr-o luna aici nu iei in 6 luni, nici intr-un an s-ar putea."

Ultimele cifre oferite de Directia Regionala de Statistica arata ca salariul mediu brut in agricultura este de aproape 1500 lei pe luna. Acesta este si motivul pentru care sute de romani din comuna Prundu Bargaului aleg agricultura din strainatate, unde castiga intr-o luna de patru ori mai mult.

Numai in acest an, in localitatea Prundu Bargaului din judetul Bistrita, aproape 400 de oameni au plecat in strainatate. Muncesc in agricultura prin contracte intermediate de primarie.

Gavril Bodasca: "Mie-mi place, ma duc ca in vizita. Ii mai usor lucru in Spania ca in Romania. Se castiga bani mai multi."

Un bilet cu autocarul pentru Spania costa aproximativ 100 de euro, iar calatoria dureaza doua zile si jumatate.