Declaratia a fost facuta de presedintele ANAF Sorin Blejnar, dupa intalnirea cu comisarul european pentru Impozitare si Uniune Vamala, Algirdas Semeta. El a mai spus ca in perioada urmatoare Romania ar putea primi si aprobare din partea Consiliului UE, potrivit Mediafax.

Chiar si asa, o aprobare a taxarii inverse la cereale si plante tehnice nu rezolva decat o parte din probleme, spun reprezentantii producatorilor. Si asta pentru ca reduce evaziunea doar din sectorul cerealelor nu si din intreg segmentul alimentar, iar producatorii de cereale vor fi afectati negativ. "Ei cumpara toate produsele necesare cu TVA, vand fara TVA si apoi asteapta rambursarea de TVA de la stat luni intregi", spune Aurel Popescu, presedinte Rompan.

Prin taxarea inversa in industria alimentara, TVA se încaseaza in magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricatie a produselor.

"Ar fi trebuit aplicata si in panificatie, la toate alimentele, de la cereale pana la paine, pana la raft pentru a ajuta la reducerea evaziunii fiscale din domeniu"
, spune Popescu.

De aceeasi parere este si Adrian Radulescu, secretar de stat de la Ministerul Agriculturii, care sustine ca taxarea inversa trebuia aplicata pe tot lantul de produse, potrivit Mediafax.

In schimb, agricultorul Culita Tarata spune ca prin taxarea inversa se evita furtul de TVA din bugetul tarii, care la cereale si legume-fructe se ridica la 800 de milioane-un miliard de euro. "Se regularizeaza piata, avem control asupra cerealelor din tars si asupra painii care se produce in Romania", a spus el.

Aplicarea taxarii inverse este o masura de simplificare a platii taxei, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului.