Faceti cunostinta cu rosiile "galina" si "primadona", doua soiuri aduse de israelieni, care s-au adaptat in sudul tarii. Daca ar fi sa concureze, "primadona" ar castiga detasat. Testarea unui soi nou de rosii dureaza insa pana la sapte ani.

Ne intrebam mereu de ce rosiile nu mai au gustul de altadata. Raspunsul este simplu: soiurile pe care le cultivau bunicii nostri nu mai sunt rezistente. Se strica repede cand sunt transportate, asa ca fermierii le evita.

Institutele de cercetare din Romania incearca si ele sa dezvolte soiuri rezistente. "Urmarim sa retinem pentru cultura liniile care demonstreaza rezistenta sporita la stresul termic si hidric. Soiuri cu rezistenta sporita la seceta si la schimbarile de temperatura", a explicat Costel Vanatoru de la un institut de cercetare din Buzau. Cu atat mai mult cu cat vom avea nevoie de astfel de seminte, rezistente la caldura mare.

In ultimul deceniu, datele au aratat ca temperatura creste in medie cu 0,5 grade Celsius pe an, iar vara chiar si cu 1,5 grade Celsius, in special in zonele de sud, sud-est si est. Ca sa nu mai vorbim ca in unele luni cantitatile de precipitatii scad chiar si cu 20% fata de media normala.

Primele experimente reusite s-au facut pe cateva sortimente de tomate, ardei, morcovi si fasole.