"Creditele sunt scumpe in Romania. In Bulgaria se iau credite cu 2%, iar la noi dobanzile sunt similare cu cele la creditele ipotecare. Daca un fermier ar avea dobanda de 2%, ar putea lua un credit de un million de euro si si-ar putea dubla ferma, dar cu dobanda de 14% este foarte dificil", a spus Stelian Fuia. 

Ministrul agriculturii a afirmat ca este necesara infiintarea unei banci dupa modelul Farmers Bank din SUA. 

"O banca a fermierilor si a comunitatilor locale, care sa se implice activ in finantarea agriculturii si a comunitatilor rurale, pentru ca astazi fermierii romani si comunitatile locale sunt in genunchi in fata bancilor straine. Politicile bancilor straine in Romania sunt orientate spre un profit excesiv si mai putin spre implicarea activa a unui sector strategic precum agricultura si dezvoltarea rurala", a adaugat ministrul. 

Acesta a aratat ca sunt putine banci care investesc in agricultura, iar sistemul bancar ramane inaccesibil pentru fermier si priveste "aristocratic" la agricultori, cu suspiciunea ca sunt debitori riscanti. 

"Competitivitatea si productivitatea sistemului agricol se masoara si prin interactiunea sa cu sistemul financiar-bancar, iar ideea foarte multa vreme a fost ca agricultura este ceva rural, pentru care pot fi dezvoltate cu greutate produse bancare", a mai spus Stelian Fuia, potrivit Mediafax.