La 22 de ani, Alexandru este proprietarul unei crescatorii de prepelite. A inceput cu doar cateva pasari, insa, dupa doi ani a ajuns sa detina 1.500. Acum tanarul castiga in medie 4.000 lei pe luna.

"Prima data am crescut in balcon aproximativ 20 de prepelitze dupa care am zis sa ne extindem daca tot merge..sa incercam ceva", spune Alexandru Merla, student in anul III la Facultatea de Medicina Veterinara.

De la zero a pornit si Dorin Dadu, student in anul doi la Facultatea de Agricultura. Tanarul si-a facut o ferma cu bani europeni. Pe 25 de hectare de teren cultiva floarea soarelui, porumb, grau, pepeni si vita de vie. "Cred ca este singurul lucru in care se mai poate face ceva..singurul domeniu din care vei putea scoate bani in viitor", afirma tanarul.

Succesul fermelor deschise de studentii agronomi a ajuns si la urechile liceenilor. "Vreau sa dau la Facultatea de Agronomie. Vreau sa-mi deschid o afacere, mai exact sere si legume si, de ce nu, sa accesez si fonduri europene", povesteste si Cosmin Maxim, inca elev.

"Imi doresc sa fac o pensiune pentru catei si pisici. Asta este visul meu de mica..sunt sigura ca voi lua bacul si voi intra acolo",
Andreea Anton, eleva.

Faptul ca tinerii se orienteaza spre agricultura este atestat de concurenta de la admitere la univeristatile de profil. De exemplu, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, in 2008, pe cele 500 de locuri puse la dispozitie s-au inscris aproape 800 de tineri. Anul trecut, insa pe 500 de locuri s-au batut aproape 1400 de candidati.

"Daca analizam lucrurile pe specializari avem concurenta ca si la feea ca si la drept ..8, 10, 12 candidati pe loc", precizeaza Vasile Vantu, rector al USAMV Iasi.

Numai anul trecut aproape 3.000 de tineri au accesat fonduri europene, valoarea totala a acestora fiind de peste 98 milioane de euro.