Tabara nu-si vinde tara! Ministrul se opune cumpararii de terenuri agricole de catre straini

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, astazi, ca incurajeaza investitiile straine in agricultura, dar se va opune categoric unei modificari a legislatiei care sa permite vanzarea terenurilor agricole catre nerezidenti.
"Nu vand teren agricol celor care nu au rezidenta in Romania, indiferent cine sunt - arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albastri, n-are importanta", a spus Tabara, citat de Mediafax.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca investitori arabi vor sa cumpere teren agricol in Romania sau sa se asocieze cu agricultorii romani.
Tabara a aratat ca potrivit legislatiei pot cumpara terenuri persoane fizice si juridice cu domiciliul sau sediul in Romania.
"Problema care s-a discutat zilele acestea a fost daca sa se permita in Romania cumpararea de teren de catre persoane nerezidente. Cat va fi ministru Tabara este o opozitie totala la o astfel de procedura", a spus ministrul.
Potrivit lui Radulescu, investitorii arabi doresc sa cumpere terenuri agricole cu suprafete cuprinse, in medie, intre 2.000 si 5.000 de hectare, dar si sa incheie parteneriate cu producatorii romani, pe termen lung, pentru cumpararea produselor acestora.
Comisia Europeana a cerut Romaniei si Bulgariei, in luna decembrie a anului trecut, sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv 2014.
Tratatul stabileste o perioada de tranzite de sapte ani de la aderare (pana in 2014), care permite celor doua state sa mentina restrictiile existente in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
CFA România: Impactul economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul IV al anului 2021. La cât ajunge cursul euro/leu în acest an
Un român care lucrează în străinătate trimite în medie în țară 500 euro pe lună. În 2019, diaspora a trimis echivalentul a 3% din PIB-ul României

Comentarii (4)