In numai doua luni, s-au adunat 200 de proiecte, iar valoarea lor este de doua ori bugetul alocat programului. Asadar numai jumatate dintre fermieri vor primi banii ceruti.

La 20 de kilometri de Iasi, un tanar de 30 de ani a ridicat impreuna cu familia o ferma unde cresc 70 de vaci. Acum vrea sa se extinda si se gandeste sa isi deschida o crescatorie de gaini.

A scris un proiect de finantare de un milion de euro, iar daca va primi banii va creste 10 mii de pasari in sistem "free range". Gainile vor fi lasate libere pe camp si vor da oua bio.

Si Marius din Bacau a auzit ca se dau bani pentru investitii in ferme zootehnice. Creste 50 de vaci si vrea sa se extinda. Pentru asta a cerut 120 de mii de euro din fonduri europene.

"Cu banii din proiect se vor achizitiona utilaje noi tractor si set de masini pentru furaj. Ce avem acum nu e foarte eficient", spune Marius Ciobanu.

Prin programul de infintare, dezvoltare sau modernizare a fermelor zootehnice, fermierii pot obtine fiecare pana la 1.500.000 de euro.

Banii sunt nerambursabili si reprezinta intre 30 si 90% din cheltuielile estimate de cel care cere finantare. Procentul difera in functie de varsta fermierului, zona unde se face investitia si dimensiunea fermei.

In primele doua luni de la lansarea finantarii au fost depuse aproape 200 de proiecte. Valoarea lor este aproape 150 de milioane de euro. Suma este de doua ori bugetul alocat programului. Cei mai multi bani au fost ceruti pentru ferme de porci, capre, oi si vaci.