Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a declarat ca desfiintarea unui program UE de 500 milioane de euro pe an, in favoarea programelor nationale, va pune in pericol securitatea alimentara a milioane de cetateni europeni afectati deja de probleme financiare.

"In mijlocul unei crize financiare profunde, 17 milioane de europeni nu sunt capabili sa se hraneasca decat prin acest program. Suntem total impotriva trecerii acestui program la nivel national. Ar insemna abandonarea saracilor", a afirmat Le Maire la o intalnire a ministrilor Agriculturii la Bruxelles.

Germania, una dintre cela sase tari care se opun programului UE, sustine ca problemele sociale trebuie sa revina guvernelor nationale.

"Este clar ca Germania se preocupa de nevoile sociale ale cetatenilor saraci. Dar compententa masurilor sociale revine guvernelor, care se pot ocupa mult mai eficient de aceste probleme", a declarat Robert Kloos, secretar de stat in Ministerul german al Agriculturii.

Saracii, la mana UE

Programul de ajutoare alimentare pentru cei mai saraci cetateni ai UE a fost introdus in 1987 si a avut initial rolul ca excedentul urias de alimente din Uniune, inregistrat in acea perioada in cazul unor produse precum cerealele si untul, sa fie folosit pentru sustinerea saracilor.

Reforma politicii agricole comune din anii '90 a dus la scaderea drastica a excedentului de produse agricole, iar programul a fost revizuit astfel incat sa poata fi cumparate alimente de pe piata, cand stocurile sunt prea mici.

In urma unei contestatii in justitie facute de Germania si Suedia, s-a decis ca programul sa se poata finanta numai din stocurile de alimente de rezerva ale UE si nu direct din bugetul UE.

Decizia justitiei a obligat Comisia Europeana (CE) sa reduca bugetul pe 2012 al programului de la 500 milioane euro la putin peste 100 milioane euro. Comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca lipsa stocurilor poate insemna ca nu va exista un buget pentru acest program social, in 2013.

CE a propus modificarea programului astfel incat sa poata fi finantat direct, iar Ciolos a spus ca bugetul ar fi in aceste conditii suficient pentru 2012 si 2013. Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Cehia si Olanda au blocat insa acordul. "Unele state membre nu isi asuma responsabilitatile politice si se ascund in spatele unor argumente juridice. Trebuie sa decida daca sunt pregatite ca acest program sa esueze", a spus Ciolos.

El a aratat ca programul UE furnizeaza circa jumatate din ajutoarele alimentare distribuite anual de organizatiile caritabile din Europa.
O coalitie de organizatii caritabile franceze, intre care Crucea Rosie franceza si banca nationala de alimente, au avertizat ca nu vor mai putea sa acorde 130 de milioane de mese gratuite in 2012 si 2013, asa cum era planificat.

Presedintia poloneza a UE a anuntat ca va incerca sa gaseasca o solutie de compromis inainte de reuniunea ministrilor Agriculturii de luna viitoare, iar problema ar putea fi ridicata la un summit al liderilor Uniunii, programat tot in octombrie, la Bruxelles.

Cele mai mari recolte la nivel mondial

Cei de la Business Insider au realizat un top al celor mai mari 10 recolte la nivel mondial, unde primele locuri sunt ocupate de porumb, grau si orez.

Pe primul loc se claseaza porumbul cu o productie de 822 de milioane de tone, in 2008, si o medie de 5,1 tone la hectar, urmat de grau, cu o recolta de 689 de milioane de tone si o medie de 3,1 tone pe hectar. Graul este una dintre cele mai reziste culturi din lume si acopera un teren mai mare decat orice alta cultura.

Locul trei este ocupat de orez, cu 685 de milioane de tone recoltate in 2008 si o medie la hectar de 4,3 tone. Este insa si cultura ce consuma cea mai mare cantitate de apa. Ai nevoie de cel putin 2.000 de litri de apa pentru a produce un kilogram de orez.

Productia de cartofi poate parea mare daca judecam in functie de recolta pe hectar - 17,2 tone, insa, la nivel mondial sunt produse doar 314 milioane de tone. In prezent, cel mai mare producatori de cartofi la nivel global este China.

Pe locul cinci se situeaza maniocul, o radacionoasa mai putin cunoscuta romanilor si care este cultivata in Africa si America de Sud cu predilectie. Anul, se recolteaza 232 de milioane de tone, adica 12,5 tone la hectare, iar cultura asigura masa a numeroase persoane care traiesc la limita saraciei.

Boabele de soia se claseaza pe locul 6, cu o recolta de 230 de milioane de tone, adica 2,4 tone la hectar.

Cartofii dulci sunt originari din America de Sud, insa, acum sunt cultivati in mare parte de chinezi. In 2008, au fost obtinute 110 milioane de tone, adica 13,5 tone la hectar si ocupa locul 7.

Pe locul opt se afla sorgul, o planta care este rezistenta la seceta si este cultiva in regiuni aride, precum Africa. Iar productia este una buna, in 2008, au fost obtinute 65 de milioane de tone, mai precis 1,5 tone pe hectar.

Ignama este cultivata in regiuni precum Vestul si Centrul Africii, dar si in Nigeria. Sunt obtinute 10,5 tone pe hectar, in medie, iar in 2008 productia a ajuns la 51 de milioane de tone.

Pe ultimul loc sunt fructele numite plantains, asemanatoare bananelor, dar care trebuie gatite inainte de a fi consumate. Fermierii obtin 34 de milioane de hectare anual, adica 6,3 tone la hectar.

Citeste si

 
Incep targurile de joburi. Ce posturi scot angajatorii la concurs