"Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus in prima varianta (a Codului Fiscal – n.r.) a fost acela ca fermierii nu au dorit acest lucru, au sustinut producatorii un lucru si fermierii alt lucru, se pare ca acum au ajuns la un consens sau incearca sa ajunga la un consens. Exista mai multe posibilitati si in urmatoarea prezentare (a Codului - n.r.), dar si in dezbaterea din Parlament, dumnealor sa ajunga la un consens pentru ca, practic, din alimentele de baza doar laptele a fost scos pe acest singur considerent", a afirmat Valcov, dupa o conferinta pe tema Codului Fiscal. 

El a aratat ca impactul bugetar nu este foarte mare prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9% si pentru lapte, insa asteapta sa se ajunga la un consens inainte de a lua in considerare propunerea. 

"Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem sa cream in piata aceste dezechilibre si contre intre diferiti actori. In momentul cand vom avea un consens, asa cum am avut la carne si celelalte produse, vom lua in considerare aceasta propunere, pana atunci nu ar fi corect sa facem acest lucru", a spus Valcov. 

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe la 9%. 

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a trimis joi o scrisoare catre ministerele Finantelor si Agriculturii si catre Parlament in care solicita reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.