Preturile nu sunt dictate doar de tarifele de import, ci si de pagubele create de zapezi. A ramas putina marfa romaneasca, iar preturile sunt mai mari.

Ceapa verde costa peste un leu legatura, anul trecut gaseam si cu 50 de bani. Salata are un pret de 5 lei, dublu fata de prima recolta din 2011.

Oricum, in hipermarketuri gasiti mai putine legume romanesti decat in piete si, de regula, la preturi mai mari.

Vestea buna, daca o putem numi asa, este ca vanzatorii ne asigura ca preturile nu vor creste si mai mult de atat in perioada urmatoare pentru ca, deocamdata, clientii nu se inghesuie la astfel de cumparaturi, sperand ca se vor ieftini.

In localitatea Varasti, aproape toate solariile au fost distruse de nameti. La aproape o luna de la zapezi, troienele inca ajung la doi-trei metri inaltime. Evident ca la o asa greutate, barnele din lemn au cedatsi au luat cu ele munca taranilor din ultimii trei-patru ani, inclusiv recolta de anul acesta.

Primele legume romanesti au aparut in piete cu doua-trei saptamani intarziere, asa ca sunt de doua sau chiar trei ori mai scumpe fata de anul trecut. La taraba, pretul e si mai mare decat la producator.

Grav este ca recoltele proaste se vor reflecta automat in mersul economiei. Anul trecut, cea mai mare parte din cresterea economica s-a datorat agriculturii, minune care nu se va mai repeta si in 2012.