Expertii laboratorului oficial al Uniunii Europene au prelevat probe de la cinci companii, iar concluzia este amara: noua sortimente sunt falsificate.

Candva vinul romanesc era facut din struguri. Astazi pana si unii dintre marii producatori il fabrica din apa, zahar si alcool.

Specialistii de la Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Viti-vinicol au testat mai multe sortimente din hipermarketuri. Rezultatele laboratorului oficial al Comisiei Europene arata ca producatorii vindeau la sticla, pe post de vin, apa exogena si alcool din trestie de zahar sau porumb.

Ce vinuri sunt cu probleme

Potrivit raportului, sortimentele contrafacute sunt vinuri de masa demiseci. "Stramosesc" si "9 poloboace" produse de SC Vinexport Trade Mark Focsani contin zahar in proportie de 30, respectiv 40% si sunt suspectate ca ar avea si apa.

"Perla Dunarii" produs de SC Vinton Galati are zahar in proportie de 100% si apa in proportie de 80%.

"Probele analizate de Comisia Europeana nu provin din depozitele noastre", se apara cei de la Galati.

Urmeaza "Buchet", vin de masa demisec rosu si alb produs de Casa de Vinuri Zoresti Buzau, care contine zahar adaugat in proportie de 30, respectiv 20%. Reprezentantii companiei comenteaza ca 2010 a fost un an capricios pentru vita de vie si ar fi cerut o derogare de la Ministerul Agriculturii ca sa adauge 34 de grame de zahar la litrul de vin.

Pe lista apare si "Babanul", un vin de masa rosu si alb, produs de Murfatlar. Autoritatile anunta ca ar avea in compozitie 60% adaos de zahar, 40% adaos de apa. Producatorii nu au dorit sa comenteze.

Testele au aratat si ca "Alb Nobil", un vin de masa demisec alb, fabricat de SC Rom Cas Srl Dambovita, este facut din zahar adaugat in proportie de 100% si 60% apa.

In urma verificarilor, unele firme risca, pe langa amenzi, sa li se ridice sau chiar sa li se suspende licenta.