Agricultorii arunca acum conopida stricata: "Asta e rezultatul dupa o investitie de zeci de mii de lei. Acesta e rezultatul final", spune unul dintre ei.

Domnul Dinu a cultivat trei hectare cu legume. Varza si conopida s-au facut peste asteptari, insa nu are ce face cu ele. La piata de gros din Timisoara, kilogramul de varza ajunge la 50 de bani. Barbatul spune ca marfa e multa si nu se vinde. Asa ca aproape 80% din recolta lui va fi distrusa.
 
Cel putin 20 de tone mai sunt la ora actuala / trebuia sa fie vanduta de cel putin 3 saptamani"
 
"Investitii sunt mari, 2500 de euro la hectar indiferent de cultura si profitul de anul acesta nu acopera nici cheltuiala", spune Dinu Ardelean.

Un alt agricultor, care se lauda cu experienta de 15 ani in domeniu, este in aceeasi situatie. Din conopida cultivata pe doua hectare nu a reusit sa vanda niciun sfert. A tinut la pret, iar acum conopida se strica pe camp.
 
Gabriel Radu, agricultor: "Conopida anul trecut trei luni de zile a fost 3,4 lei, anul acesta nu am putut s-o dam cu 70 de bani"
 
De fapt, in situatia lor sunt agricultori din toata tara. Nu s-au putut mobiliza sa valorifice recolta si un sfert din ea se usuca pe campuri.

"Suntem invadati de intermediari care au venit din sudul Romaniei", spune multi dintre ei.

Victor Stefan,director Administratia pietelor Timisoara: "Avem producatori mari in zona Doljului, care sunt primii care vin cu rosii, ardei pe pietele din Timisoara. Eu zic ca e bine pentru populatia din Timisoara, deoarece scad preturile".

In plus, agricultorii mai spun ca nu pot merge in piete, caci nu au loc la tarabe. Administratorii pietelor ii contrazic insa, iar reprezentantii marilor magazine ii sfatuiesc sa faca ceeea ce nu reusesc de 20 de ani, adica sa se asocieze.

Ionica Prohab, Directia pentru Agricultura Timis: "Legumicultorii nostri nu sunt organizati in asociatii profesionale, in societati ca sa poata sa stea in picioare in fata unor contracte"

Dinu Ardelean, producator: "Sa ne asociem, sa nu ne asociem. Poate ar fi o varianta, dar momentan nici unul nu e hotarat".

Pana vor gasi solutii la toate aceste probleme, recolta este arata, iar legumele sunt facute una cu pamantul. Desi s-ar putea transforma intr-un ajutor nepretuit pentru sarmani. Si culmea in toata acesta poveste este faptul ca, in pamantul arat, agricultorii sadesc tot varza si conopida. Spera ca la toamna vor gasi cui sa vanda.