Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Gorj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 20 de persoane suspectate de fraude informatice, potrivit Mediafax.

Cele 27 de perchezitii sunt facute la imobilele celor 20 de persoane invinuite in acest caz, situate in Bucuresti si in judetele Gorj, Olt, Ilfov, Valcea, Bacau, Timis si Caras-Severin. La finalul perchezitiilor, cele 20 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Gorj, urmand ca procurorii sa decida daca acestea vor fi retinute.

Potrivit procurorilor, membrii gruparii ar fi indus in eroare aproximativ 100 de cetateni americani, cu ocazia organizarii de licitatii frauduloase pe site-uri de profil.

"Anunturile fictive postate de catre invinuiti erau create prin modificarea unor anunturi reale, prin schimbarea numelui, adresei de email si a altor date ale vanzatorului sau ale bunurilor oferite spre vanzare, cumparatorii fiind astfel indusi in eroare si determinati sa transfere, in conturi indicate de invinuiti, un avans, fara a primi ulterior bunurile licitate", a precizat DIICOT intr-un comunicat de presa.

Anchetatorii mai arata ca, pentru ridicarea sumelor de bani achitate de catre partile vatamate, liderul gruparii ar fi procurat diplome de licenta falsificate, specialitatea medicina si teologie, actele fiind utilizate pentru obtinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii gruparii.

In baza acestor vize, membrii gruparii mergeau in SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de calatorie, toate falsificate, pe care le foloseau pentru a ridica sumele de bani si a le trimite in Romania.
Prejudiciul cauzat de membrii gruparii a fost estimat la patru milioane de dolari.

Procurorii DIICOT au cooperat in instrumentarea cauzei cu ofiterii FBI si Secret Service, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI.