Opinia, care nu are caracter obligatoriu, inseamna ca aplicatia pentru smartphone-uri poate fi reglementata de catre statele europene ca un serviciu de transport, supus legislatiei referitoare la acordarea licentelor.

”Platforma electronica Uber, chiar daca este inovativa, cade sub incidenta transporturilor: Uber poate astfel sa i se ceara sa obtina licentele si autorizatiile necesare potrivit legilor nationale”, se arata intr-un comunicat al Curtii de Justitie a UE, preluat de News.ro.

Opinia avocatului general Maciej Szpunar nu este obligatorie, dar judecatorii Curtii o respecta in majoritatea cazurilor.

Cazul a fost adus in atentia Curtii de catre asociatia soferilor de taxi din Barcelona, care au argumentat ca Uber ii concureaza incorect cu serviciul UberPOP, care foloseste soferi fara licente.

Uber, care nu mai ofera serviciul UberPOP in Spania, a anuntat ca va astepta decizia finala a Curtii de Justitie, in acest an, dar a adaugat ca, chiar daca va fi considerata o companie de transport, acest fapt nu va schimba cum este reglementata in majrritatea statelor eurpene, asa cum este situatia in prezent.

Totusi, o decizie in acest sens ”ar submina reforma necesara a legislatiei invechite care impiedica milioane de europeni sa acceseze un serviciu sigur de transport, aflat la distanta unui buton”, afirma un purtator de cuvant al Uber intr-un comunicat.

Uber, care permite pasagerilor sa solicite un serviciu de transport prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone-uri, s-a extins in Europa acum cinci ani.

Activitatea Uber a fost insa contestata in instante de companii de taximetrie si unele guverne europene, pentru ca nu respecta reglementarile locale stricte referitoare la obtinerea licentelor si la siguranta, care se aplica altor companii concurente.

Evaluata la 68 de miliarde de dolari, Uber a reintrodus o versiune cu licenta a serviciului sau la Madrid si Berlin, anul trecut. In schimb, serviciul UberPOP este inca functional in Estonia, Polonia, Cehia, Norvegia, Finlanda si Elvetia.

Cazul de la Curtea de Justitie din Luxemburg este considerat unul de referinta pentru serviciile de sharing si ar putea afecte majore pentru alte starup-uri, cum sunt Airbnb si compania de livrare a alimentelor Deliveroo.