Prezbitia este o boala in care muschiul ocular isi pierde elasticitatea odata cu trecerea timpului. Persoanele afectate nu reusesc sa se concentreze pe obiectele apropiate si apare nevoia de a purta ochelari pentru citit.

Un studiu efectuat pe 30 de persoane in februarie 2012 de catre revista Scientific Reports arata ca, dupa testarea programului GlassesOff de pe iPhone, subiectii puteau citi litere de pana la 1,6 ori mai mici decat inainte. Potrivit oamenilor de stiinta citati de Wall Street Journal, aplicatia isi dovedeste eficienta in special in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.

Aplicatia, lansata saptamana aceasta si disponibila, momentan, doar pe dispozitivele iOS, incepe cu un test de vedere, urmat de un program personalizat, pe care utilizatorul trebuie sa il foloseasca de trei ori pe saptamana, in sesiuni de 12-15 minute. Testele au o dificultate care creste progresiv, iar la sfarsitul sesiunii userii primesc o evaluare personalizata, despre cum aplicatia ii poate ajuta in diferite situatii, ca de exemplu citirea unui articol.

Softul este gratuit timp de trei saptamani de la prima folosire, ulterior costand 59 de dolari, pentru o perioada de patru luni. Programul nu vindeca prezbitia, insa ajuta creierul “sa interpreteze mai bine” informatia pe care o primeste de la ochi, spune Dennis M. Levi, decan al Scolii de Optometrie, de la Universitatea Berkley, din California.