Ochelarii inteligenti sunt in prezent in faza de testare, fiind deja distribuiti unor utilizatori selectati, in cadrul unui program numit Explorer. 

"Am lansat programul Explorer acum aproape un an cu obiectivul ca oamenii sa fie participanti activi la conturarea viitorului acestei tehnologii, inainte de lansarea pe piata a produsului. V-am ascultat cu atentie opiniile pro si contra fata de functia de recunoastere faciala. Asa cum am spus de mai multi ani, nu vom introduce aceasta functie in lipsa unor elemente solide de protectie a vietii private. In aceste conditii, nu vom aproba o functie de recunoastere faciala, in acest moment", a anuntat compania pe pagina sa de Internet. 

Google Glass dispun de un ecran pozitionat chiar deasupra ochiului drept al utilizatorului, precum si de o camera video si un microfon. Unele grupuri de protectie a vietii private si-au exprimat ingrijorarea ca purtatorii ochelarilor vor putea sa fotografieze oameni fara consimtamantul acestora.  Altii au propus in schimb ca ochelarii sa dispuna de o aplicatie de recunoastere faciala, astfel incat Google Glass sa poata localiza automat prietenii. 

Google nu exclude ca ochelarii sa fie prevazuti in viitor cu functia de recunoastere faciala, dar surse apropiate situatiei au aratat ca acestia vor fi adusi la nivelul altor produse care functioneaza cu sistemul de operare Android.