Numarul de imatriculare inscriptionat pe placuta este tot ce a ajuns deocamdata la firma de asigurari la care autocarul avea incheiate politele.

Oficiali de la Omniasig spun ca polita pentru vehicul "dispune de o componenta care acopera inclusiv riscul de accidente persoane si deteriorarea bagajelor. Ambele polite de asigurare sunt valabile la momentul producerii evenimentului".

Nu au avansat inca o suma pe care o vor plati pentru ca asteapta finalizarea anchetei.

Potrivit legii, plafonul minim garantat de o astfel de polita este de 5 milioane de euro, bani care s-ar imparti intre familiile celor 47 de victime.

"Exista diferente foarte mari in modul in care se evalueaza o despagubire, doua situatii identice dpdv medical pot fi despagubite diferit ca si cuantum", a explicat Catalin Codescu, broker asigurari.

De asemenea, este posibil ca pasagerii sa fi incheiat individual asigurari de calatorie. Insa indiferent de suma contractata, despagubirea este de obicei de cateva mii de euro.  

"Acea suma asigurata de 30.000 sau 50.000 de euro nu este o suma care se va obtine in cazul unui accident cu probleme medicale de urgenta sau in cazul unui deces", a spus Codescu.

In total, pasagerii din autocarul prabusit in Muntenegru ar putea fi asigurati de patru ori: de firma de transport care are RCA si Casco, de asigurarea individuala si de una suplimentara pentru calatori, care este foarte mica.

Daca banii se vor si plati, specialistii spun ca ar putea fi cea mai mare dauna de raspundere civila pe vatamari corporale, inregistrata vreodata la noi in tara.

"Pentru a fi alaturi de victimele tragicului accident din Muntenegru, OMNIASIG VIG a dedicat o linie de telefon speciala la care persoanele implicate in accident sau rudele acestora pot apela pentru a primi informatii despre modalitatea de intrare in posesia despagubirilor. (...) Punem la dispozitia celor afectati intreaga noastra experienta si pricepere in instrumentarea daunelor pentru a-i consilia si a le usura din povara clipelor de cosmar prin care trec. Numerele de telefon disponibile sunt 021 601.1572 sau 021 601.1574, unde profesionistii OMNIASIG VIG ofera consiliere tuturor celor afectati de acest nefericit eveniment, pentru a facilita accesul asiguratilor la drepturile ce revin din polita de asigurare", a declarat intr-un comunicat Mihai Tecau, presedinte al Directoratului OMNIASIG VIG.

Compania precizeaza ca autocarul utilizat de firma Gregory Tour Serv este asigurat de Omniasig VIG pentru raspunderea civila auto (RCA) si pentru asigurarea facultativa a mijloacelor de transport terestru (CASCO). Polita CASCO dispune de o componenta care acopera inclusiv riscul de accidente persoane si deteriorarea bagajelor. Ambele polite de asigurare erau valabile la momentul producerii evenimentului.

Sursa citata nu precizeaza valoarea despagubirilor la care au dreptul beneficiarii politei CASCO.

Omniasig VIG este una dintre cele mai mari companii de asigurari din Romania si face parte din grupul austriac VIG, care controleaza pe piata locala si companiile Asirom si BCR Asigurari de Viata.

Toate circumstantele reunite arata ca va fi cea mai mare dauna de raspundere civila pe parte de vatamari corporale care s-a inregistrat in Romania vreodata”, declara, marti, la ZF Live, Valentin Tuca, CEO al companiei de brokeraj AON, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de asigurari din Romania, scrie Ziarul Financiar.

Plafonul maxim pentru despagubirile pentru vatamari corporale pe politele RCA este de 5 milioane de euro in timp ce pentru daunele materiale, de 1 milion de euro, a explicat Tuca.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat, duminica, intr-o prapastie din Muntenegru, accidentul soldandu-se cu 18 morti si 29 de raniti. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Circuitul a fost organizat de agentia de turism Mareea Travel, iar transportator a fost firma Gregory Tour.