"In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia. Dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor nu se mai poate lua in discutie «primul an» prevazut la art.33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011. Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii Legii 260/2008", a declarat, astazi, Toncescu.

Legea stabileste ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.

Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat.

Sanctiunile vor putea fi aplicate insa doar dupa august 2012, si asta intrucat populatia devine obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, publicate in Monitorul Oficial la 6 mai 2011.

Potrivit declaratiilor lui Toncescu, CSA va crea o baza de date comuna atat pentru asigurarile obligatorii, cat si pentru cele facultative, care va fi pusa la dispozitia autoritatilor locale.

Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 40% sunt asigurate in prezent impotriva calamitatilor naturale prin polite facultative sau obligatorii, iar 7,4% (in jur de 640.000 de locuinte) reprezinta polite obligatorii.

CSA a anuntat, miercuri, ca societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

Prima de asigurare anuala variaza intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 de euro - 20.000 de euro.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Citeste si:

Care este termenul limita pentru asigurarea obligatorie a locuintei?

Cum arata tramvaiul de 1,7 mil. euro pe care Siemens il face la Arad. FOTO