Astra este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu. The Nova Group Investments Romania SA detine 72,68% din actiunile Astra, iar Epsilon Estate Provider SRL un pachet reprezentand 27,02% din titluri. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de Dan Adamescu.

Compania de asigurari are in prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.

Potrivit KPMG, administratorul special al asiguratorului, Astra trebuie sa isi majoreze in urmatoarele 12 luni capitalul social cu 490 milioane lei, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza, pentru imbunatatirea indicatorilor prudentiali ai companiei.

Cresterea capitalului social figureaza in planul de redresare a Astra, aprobat luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Majorarea capitalului va putea fi realizata prin aporturi in numerar varsate integral si/sau prin conversia unor creante certe, lichide si exigibile derivand din imprumututi acordate companiei, se arata in convocatorul AGA transmis de Astra Bursei de Valori.

Actiunile noi emise vor fi oferite spre subscriere mai intai actionarilor societatii, cu respectarea dreptului de preferinta, administratorul special avand dreptul sa decida daca titlurile nesubscrise in prima etapa vor fi anulate sau oferite spre subscriere actionarilor care au participat la prima etapa.

De asemenea, administratorul special poate decide daca actiunile nesubscrise in etapa a doua vor fi anulate sau oferite publicului si/sau unor investitori calificati.

Pe ordinea de zi a sedintei AGA se numara si revocarea auditorului statutar al firmei, respectiv Societatea de Contabilitate, Expertiza si Consultanta Contabila - SOCECC, si numirea noului auditor, Deloitte Audit.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, luni, planul de redresare al Astra, in baza raportului depus de administratorul special KPMG Advisory. (...) Conform mandatului acordat de ASF, administratorul special a efectuat o analiza diagnostic asupra situatiei financiare a Astra, care a avut drept scop, printre altele, identificarea masurilor necesare in vederea redresarii financiare a societatii. Astfel, in scopul imbunatatirii indicatorilor prudentiali ai societatii, a reiesit necesitatea majorarii capitalului social in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu aproximativ 70 milioane de lei", se arata intr-un comunicat al KPMG.

Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai companiei, pe langa majorarea capitalului social, administratorul special a identificat si necesitatea punerii in practica a unui set de masuri care includ, fara limitare, solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii, precum si recuperarea, in conditiile legii, a anumitor imprumuturi acordate de societate si ajunse la scadenta, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii.

De asemenea, Astra trebuie sa reduca necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor de natura catastrofala prin cresterea capacitatii tratatelor de reasigurare incheiate de comapnie pentru transferul acestui tip de riscuri si prin plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating A sau superior, acordat de agentii de rating cu reputatie internationala.

In plus, asiguratorul trebuie sa aplice o serie de masuri de imbunatatire a mediului de guvernanta corporativa, cu scopul stabilizarii modelului de afaceri sustenabil pe termen lung, care sa asigure respectarea cerintelor legale cu privire la indicatorii prudentiali si evitarea aparitiei unor situatii de dificultate financiara.

"In urma aprobarii de catre ASF a planului de redresare, administratorul special a decis convocarea adunarii generale extraordinare a actionarilor Astra, avand ca punct principal pe ordinea de zi delegarea catre administratorul special a atributiei de majorare a capitalului social, in conditiile prevazute de lege", se mai spune in comnunicatul KPMG.

Potrivit Mediafax, ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding SRL.

Ulterior, ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Astra este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de 4 milioane de clienti. Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013.