Cel mai ieftin RCA a devenit viral pe internet. Site-urile care vand polite auto obligatorii se bat pentru a atrage clienti, iar in unele cazuri nu o procedeaza corect, sustine ASF. Autoritatea pentru Supraveghere Financiara a primit mai multe plangeri de la soferi care sustin ca una gaseau pe site si alta aveau de plata.

"Am comandat, apoi am fost contactat de broker si pretul nu mai este de 100, ci 150 de lei. Platesc si dupa, trebuie sa dau mai multi bani", explica Alexandra Bontas, reprezentant ASF.

Functionarii de la ASF s-au folosit de metoda "mystery shopping", sa vada cat de mare este fenomenul. Ca simpli soferi au introdus aceleasi date pe un site care vindea politele unor companii de asigurari, dar de pe calculatoare diferite. Rezultatul este uimitor.

Acelasi sofer, aceeasi masina, aceeasi companie de asigurari, dar pretul politei este diferit - doar pentru ca datele au fost introduse de pe alt calculator.

Polita RCA 12 luni:

631 lei - 399 lei
528 lei - 265 lei
527 lei - 295 lei
507 lei - 253 lei
763 lei - 381 lei

SURSA: ASF

ASF sustine ca a descoperit probleme similare pe 20 de site-uri. "Un asigurator da pe patru site-uri diferite patru preturi diferite. Nu poti sa ai patru preturi diferite. Responsabilitatea este a brokerilor", spune si Calin Rangu, reprezentant ASF.

Brokerii sustin insa ca sunt simple erori. "Discutii despre sanctiuni sunt contraproductive acum. Daca exista o diferenta clientului i se cer banii in plus", spune si Victor Sraer, reprentantul brokerilor.

Cand cumparati un RCA Online, grija mare, pe polita virtuala trebuie sa fie prezent, Bonus-Malus. Daca nu ati facut accident veti beneficia de o reducere de pana la 50 % in cazul in care ati constatat ca ati platit mai mult pe polita virtuala, contractati Brokerul si cereti-va banii inapoi. Daca nu va intelegeti mergeti cu o sesizare la ASF.

ASF sustine ca a reusit sa convinga brokerii sa returneze banii clientilor. Site-urile sunt insa companii diferite, iar autoritatea se plange ca nu are cum sa le sanctioneze pentru ca vanzarea online a RCA este nereglementata.