Adamescu, patronul Astra: Decizia ASF este o lovitura de tip mafiot; vom ataca masura in justitie 

Deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari este o lovitura "de tip mafiot" din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara, o decizie incalificabila, care va genera un soc international urias, a declarat Dan Adamescu, actionarul majoritar indirect al liderului pietei. 

"Astra este perla industriei de asigurari, nu numai din Romania, ci si din estul Europei. Astra este mandria mea. Ceea ce s-a intamplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiara, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienti. Sa iesi cu cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a declarat Adamescu intr-o conferinta de presa.

Adamescu a afirmat ca ASF, deliberat, "a inundat piata" cu date total sau partial neadevarate despre Astra Asigurari, pe care ulterior le-au negat. 

"Partenerii nostri straini ne urmaresc, ne stiu datele, ne controleaza si vine acum ASF si ... avem datele lunare trimise catre institutie ... este o grozavie ce a spus acest Rusanu si acest Modoveanu. Rusanu habar n-are de asigurari, nu stie nicio limba straina. Moldoveanu are putin habar, dar trebuie sa va uitati la pozitiile lui si sa nu uitati ca vine din PRM, cand a intrat in CSA", a spus Adamescu. 

El s-a declarat "socat" de decizia ASF si spune ca autoritatea de reglementare si-a incalcat propria norma in privinta pasilor pe care trebuia sa ii urmeze in cazul in care un asigurator se confrunta cu probleme. 

"Ei zic ca suntem subrezervati si ca ar trebui sa aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun raspuns. In urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru national. Conducerea Astra va fi decapitata de astazi. KPMG va avea nevoie de luni ca sa inteleaga situatia Astra. Ei au aruncat o bomba, in conditiile in care specificul pietei impunea discretie si profesionalism. Eu, personal, si conducerea Astra suntem socati si este incredibil si, daca verificati, nu s-a mai intamplat niciodata in lume ca autoritatea de reglementare sa nu isi respecte propriile norme. Nu stiu ce urmari va avea acest act, este socant, este iresponsabil si nemaintalnit nicaieri in lume", a spus Adamescu. 

Potrivit omului de afaceri, care citeaza un material aparut intr-un ziar din Austria, daca liderul pietei din Romania se clatina, si alti asiguratori locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG si Uniqa, vor fi afectate. 

"Daca liderul nu va plati, restul pietei va plati. Nici Rusanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu stiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu stie cum vor reactiona partenerii nostri. Ei stiu ca totul este o potlogarie. Lovitura ASF este incredibila, inacceptabila si noi vom merge in justitie pentru a anula decizia ASF anuntata azi", a spus Adamescu.

Astra Asigurari nu va putea sa isi onoreze obligatiile de plata in cazul producerii unui eveniment de risc major, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, intrebat daca asiguratorul va putea sa acopere daunele provocate de un cutremur

La finele lunii septembrie 2013, conform datelor asociatiei nationale a asiguratorilor (UNSAR), Astra avea peste doua milioane de polite valabile pe clasa de asigurari de incendiu si alte calamitati naturale. 

Rusanu: Astra a acordat credite intragrup de 110 milioane lei, din care peste 90% catre Medien Holding

Compania de asigurari Astra, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a acordat in ultimii trei ani credite intragrup de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei catre Medien Holding, care detine Romania Libera, potrivit lui Dan Radu Rusanu. 

"In ultimii trei ani Astra a facut imprumuturi intragrup in valoare de aproape 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers catre Medien Holding SRL, cunoscuta ca Romania Libera. Vom incerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnate timp de 3 ani de zile", a afirmat Rusanu.

El a precizat ca este necesara efectuarea unui raport de specialitate de catre un auditor reputat, intrucat Astra, cea mai mare companie de asigurari din Romania, a fost auditata de o firma de apartament.

Ce presupune administrarea speciala

Suspendarea opereaza si isi produce efectele pe toata durata procedurii de redresare financiara prin administrare speciala. 

"Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare", se arata in decizia adoptata marti de ASF. 

In urma cu doua saptamani, Mediafax anunta ca ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA. 

KPMG va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorarea capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare.

Inventariere si instrumentare a dosarelor se va face in regim de urgenta. 

Pe parcursul acestui proces, companiei ii va fi interzis sa efectueze investitii in valori mobiliare si imobiliare, cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat/certificate de trezorerie.  De asemenea, se va interzice instrainarea bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare, fara aprobarea prealabila a ASF. 

KPMG va lua masurile necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi, va inventaria si evalua, conform normelor in vigoare, creantele inregistrate in evidentele societatii si va anula creantele din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate, cu inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii, in regim de urgenta.  Totodata, va avea loc reanalizarea politicii de reasigurare st plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute.

Cu 4,6 milioane de clienti, Astra este cea mai mare companie de asigurari din Romania. A vandut 800.000 de polite RCA si peste 2 milioane de asigurari de locuinta.