"Consiliul ASF a hotarat miercuri modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", potrivit ASF, transmite Mediafax.

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni , fata de 12 luni anterior, cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri. 

Amendamentele aduse Normei 23/2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial. 

"Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment" a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu. 

Conform angajamentelor asumate fata de Parlamentul, ASF va prezenta pana la sfarstul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a solicitat sambata conducerii ASF sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul de asigurari RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru ca majoritatea acestora nu-si permit sa plateasca tarife de peste 2.000 lei.

La randul sau, premierul Victor Ponta a afirmat ca preturile actuale la sistemul de asigurari RCA sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun tinerii, iar o masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita, precizand ca sprijina cererea ministrului Valcov de reanalizare a sistemului.