Companiile de asigurari vand polite in pierdere cu 30 la suta, spun autoritatile. Asa ca nu mai au bani sa repare masinile. Ca sa rezolve problema, ASF schimba regulile pietei de la 1 ianuarie.

Din cauza problemelor financiare din acest an, companiile de asigurari au crescut pretul politelor RCA cu aproape 50 la suta. Previziunile sunt sumbre si pentru anul viitor, cand majorarile vor fi de minimum 30 la suta.

Clientii sunt insa nemultumiti si spun ca asigurarea obligatorie nu ii scuteste de neplaceri. Multi se trezesc in situatii imposibile, dupa ce au fost loviti in trafic. Nu primesc deloc despagubiri de la compania care a emis polita vinovatului, sau banii sunt prea putini fata de pretul reparatiei. Asa ca platesc ei, ori isi repara masina in baza asigurarii facultative.

"Daca mergeam pe polita cred ca dura foarte mult si lucrurile nu erau asa de simple", spune un asigurat.

"Asiguratorii incaseaza polite din ce in ce mai mari, iar serviciile catre clienti sunt diminuate. Cel care m-a lovit sta bine merci, nu are nicio treaba, iar eu am platit din banii mei toata lucrarea", explica indignat un alt pagubit.

Nu sunt singurele schimbari din politele RCA. Soferul care isi distruge masina va fi despagubit la valoarea de piata, care va fi stabilita in functie de anumite cataloage si site-uri de profil. Service-urile sustin ca soferul ghinionist va pierde bani.

"Se va raporta la cel mai scazut pret al acelei masini de pe piata, fara a tine cont de dotarile masinii, de gradul de uzura. Va primi cu 30 la suta mai putini bani", explica reprezentantul Asociatiei Service-urilor, Cristian Muntean.

In plus, pe asigurare vor fi trecute comisioanele intermediarilor de la care cumparam polita. Aceste comisioane sunt de aproape 18 la suta din valoarea RCA, spune ASF.