"Astazi s-a intalnit Consiliul ASF si a analizat situatia societatii Astra pe baza unui raport inaintat de KPMG. Potrivit concluziilor raportului sunt intrunite cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa", a spus Negritoiu, transmite Agerpres.

Impactul despagubirilor in cazul Astra este de 700 de milioane lei; Fondul are aproape 1 miliard de lei 

Impactul despagubirilor in cazul Astra Asigurari, calculat de ASF, este de 700 de milioan lei, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor are aproape un 1 miliard de lei, a declarat, miercuri, presedintele Negritoiu. 

"Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei si Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite", a mentionat el.

Presedintele ASF considera ca majoritatea clientilor se incadreaza in plafonul de despagubire in valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul. 

"In termen de 30 de zile, dosarele de despagubire se transfera de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguratilor. Asiguratii au posibilitatea sa denunte politele. Atat timp cat asiguratii nu denunta politele, polita e valabila. In consecinta, despagubirile functioneaza in baza politei existente", a mai spus Negritoiu. 

In ceea ce priveste falimentul companiei, Negritoiu a precizat ca instanta de judecata se poate pronunta in 10 zile sau in 30 de zile.

ASF: Vanzarea Astra a esuat din cauza lacomiei actionarilor

Misu Negritoiu a tinut sa precizeze ca actionarii principali ai Astra Asigurari au avut o atitudine necooperanta in procesul de redresare financiara a societatii, iar vanzarea acesteia a esuat din cauza "lacomiei" actionarilor. 

"Am avut cel putin cinci investitori in ultima faza. (...) Am ajuns la un acord cu actionarii sa vanda la pachet. In proces, insa, au fost extrem de lacomi, drept pentru care intentiile de majorare a capitalului social prin infuzie de capital si preluare a societatii de catre un investitor strategic au esuat. Catalogam atitudinea necooperanta a actionarilor principali in procesul de redresare financiara", a mentionat presedintele ASF. 

El a adaugat ca, de la esuarea procesului de majorare a capitalului social, "creditorii s-au napustit asupra societatii ca sa-si onoreze obligatiile de plata, in timp ce debitori din cadrul grupului care duceau datoria la 140 milioane lei nu s-au grabit deloc sa plateasca".

"Interpretam ca resursele actionarului grupului puteau fi canalizate, daca aveau bunavointa sa salveze societatea, macar prin societatile datoare la Astra, din cadrul grupului. (...) Orice aport pe care actionarii l-au propus anul acesta sau anul viitor era legat de iesirea din stare de supraveghere speciala. Legea 503 nu ne da voie sa aprobam o iesire dintr-o stare de supraveghere speciala, fara refacerea indicatorilor financiari si de prudentialitate. Pana la sfarsitul anului, nu avem nevoie de 150 de milioane, ci de un miliard. Daca actionarii ar fi luat-o in serios, ar fi pus macar un leu in ultima etapa de majorare a capitalului social. In aceste conditii, am inteles ca actionarul s-a plans ca nu a fost invitat la discutii si ca nu a primit un raspuns. O sa primeasca un raspuns", a mai spus Negritoiu.

Ponta: Dupa multi ani, ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la Astra Asigurari

Premierul a declarat miercuri ca, dupa multi ani, ASF a spart "buboiul de coruptie si fraude" de la Astra Asigurari, adaugand ca niciun asigurat nu este in pericol, intrucat masurile luate de ASF, in baza legislatiei, acopera orice risc. 

"Dupa mai multi ani (prea multi dupa parerea mea) ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI. Inca din 2013 Guvernul, ASF si BNR am sesizat organele penale si am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu (paguba este estimata la cel putin 500 milioane lei), dar protectia politica si mediatica pe care acesta a cumparat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficienta (din banii deturnati de la asigurati 120 milioane de lei au fost folositi pentru finantarea 'deontologilor' de la 'Romania Libera' care si azi dau lectii de morala tuturor in timp ce incaseaza bani furati, iar politicienii PDL/PNL stimulati generos au luptat cu toate armele ca sa-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care si acum se plimba linistit prin strainatate si sfideaza opinia publica!)", a scris premierul pe Facebook. 

Ponta a mai spus ca niciun asigurat la firma mentionata nu este in pericol, avand in vedere masurile luate de ASF. 

"Vreau sa spun foarte clar ca niciun asigurat (persoana fizica sau juridica) nu este in pericol, masurile luate de ASF in baza legislatiei acopera orice risc, dar refuz sa accept ca pentru 500 milioane frauda si dupa ce a fost falimentata intentionat cea mai mare societate de asigurari din Romania vom ramane iar fara niciun vinovat!!!", a conchis premierul.

Negritoiu: Principala preocupare a ASF va fi protejarea intereselor clientilor societatii Astra

"Pe baza evaluarii mai multor scenarii, Fondul de Garantare a Asiguratilor are capacitatea de a acoperi cererile de despagubire din partea asiguratilor, conform legislatiei in vigoare", a declarat presedintele ASF.  

Presedintele ASF a precizat ca, la 30 iunie 2015, Astra inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei. 

"Consiliul ASF a constat ca planul de redresare financiara nu si-a atins obiectivul central, de evitare a intrarii in procedura falimentului. Parametrii financiari au fost tinuti sub control pe parcursul implementarii planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfarsitul anului 2014, insa problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate, solvabilitate, lichiditatea si capitalizarea nu au putut fi readusi in marjele de conformitate in absenta majorarii de capital necesare", a mai spus Negritoiu. 

Acesta a adaugat ca esuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, "in ciuda interesului unor investitori cu reputatie internationala" a fost din cauza in principal de absenta colaborarii din partea actionarilor societatii.

Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguratilor vor acoperi despagubirile la Astra

Banii din Fondul de Garantare a Asiguratilor vor acoperi despagubirile care vor fi acordate in cazul falimentului Astra Asigurari si este chiar posibil sa mai si ramana fonduri, a declarat miercuri presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

"Consecinta acestei situatii (intrarea Astra in faliment - n.r.) o sa fie suportabila de catre asigurati. Despagubirile vor fi platite fie din banii care exista in momentul de fata in Astra, daca exista, nu am aceste informatii, iar in momentul in care se termina acest fond intra in actiune Fondul de Garantare a Asiguratilor, care va acoperi despagubirile aferente. Sigur ca nu se intampla peste noapte, nu este un proces care sa dureze o saptamana, o sa dureze mai mult timp, dar pentru sanatatea pietei este foarte bine. Cred ca banii din Fondul de Garantare a Asiguratilor vor acoperi despagubirile, chiar este posibil sa mai si ramana", a precizat Bogdan Andriescu. 

Acesta sustine ca o decizie in cazul Astra se impunea in conditiile in care societatea inregistra de mai mult timp indicatori scazuti de solvabilitate si lichiditate, ceea ce nu era sanatos pentru piata. 

Potrivit lui Andriescu, este posibil ca in urmatoarea perioada contributiile pentru Fondul de Garantare a Asiguratilor sa creasca un pic pentru ca acesta trebuie reconstruit, suma existenta in acest moment fiind minimala pentru a face fata unor asemenea situatii. 

Pe de alta parte, el sustine ca singurii clienti care vor resimti unele efecte vor fi doua companii care au de primit despagubiri semnificative, in conditiile in care despagubirea a fost limitata la 100.000 de euro de persoana juridica sau fizica. 

Potrivit The Nova Group Investments Romania, actionarii majoritari ai Astra SA intentionau sa aduca in companie 425 milioane de lei, intr-un an, in cadrul unui plan de redresare financiara, potrivit caruia asiguratorul ar trebui scos din procedura de administrare speciala. 

A doua etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra Asigurari s-a incheiat in 19 august, insa nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societatii de catre investitorii interesati, releva informatiile transmise miercuri de reprezentantii KPMG, administratorul special al companiei. 

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special. 

Planul de redresare al Astra intocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu o suma de pana la 490 milioane lei pe o perioada estimata initial la aproximativ un an. 

"Pe Astra vrem sa o maritam, depinde de parinti"

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, declara acum o luna ca discutiile referitoare la preluarea Astra sunt "destul de avansate" si exista "sanse bune" sa fie rezolvata problema in aceasta vara sau, cel putin, societatea "sa intre intr-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic".

"La Astra, suntem destul de avansati. Pe Astra vrem sa o maritam - depinde de parinti, daca au pretentii prea mari la zestre sau daca se multumesc cu zestre mai mica. Avem sanse bune sa o rezolvam in aceasta vara sau cel putin sa intram intr-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, in aceasta vara", a mentionat Negritoiu.

Astra Asigurari este detinuta de The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider (99% din actiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.