Piata Rasdaq va fi desfiintata in octombrie, iar companiile care nu se transfera pe piata reglementata sau pe sistemul alternativ (ATS) al BVB vor fi delistate. 

Bursa de valori Bucuresti va relansa pe 25 februarie sectiunea de tranzactionare de actiuni a actualei piete ATS sub denumirea AeRO.

Piata AeRO este segmentul dedicat actiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzactionare al BVB. Se adreseaza listarii companiilor la inceput de drum, pentru finantarea proiectelor, cresterea vizibilitatii si contributiei la dezvoltarea mediului de afaceri. 

Situatia de la Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit, in a doua parte a lunii februarie 2014, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special, dupa ce a constat ca asiguratorul are nevoie de capital suplimentar. 

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat in decembrie ca 3-4 straini au accesat informatiile din banca de date deschisa in procesul de atragere a unui investitor pentru capitalizarea Astra Asigurari, care s-ar putea incheia pana la finele primului trimestru din acest an. 

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei in 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza. La inceputul lunii octombrie, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti. 

Dupa incheierea operatiunii, asiguratorul va avea un capital social de 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. 

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. 

Astra Asigurari a avut in primele noua luni ale anului trecut venituri din prime brute subscrise de 555,22 milioane lei, in scadere cu 30,8% fata de aceeasi perioada a anului 2013, si un profit de 54,6 milioane lei, mai mic cu 7,4%, a anuntat in ianuarie KPMG Advisory.