Aviva, a doua mare companie de asigurari din Marea Britanie, ofera 0,74 de actiuni (echivalentul a 398,9 pence ) pentru fiecare actiune a Friends Life, cu 15% peste pretul de inchidere de vineri a titlurilor Friends Life, relateaza Bloomberg. 

In urma tranzactiei, actionarii Friends Life vor detine circa 26% din compania nou creata, al carui portofoliu va include 16 milioane de clienti, potrivit Aviva. Preluarea necesita acordul actionarilor Friends Life. 

Actiunile Aviva au crescut cu 1,2% pe piata londoneza vineri, la 539 pence pe unitate, evaluand compania la aproximativ 16 miliarde lire sterline (20,2 miliarde euro).

De la inceputul anului, titlurile Aviva au avansat cu circa 20%.

Capitalizarea Friends Life este de 4,9 miliarde de lire sterline (circa 6,2 miliarde euro). 

Potrivit Aviva, peluarea Friends Life va dubla valoarea activelor de pensii de pe segmentul corporate si va ajuta la reducerea costurilor companiei. 

"Este o mutare foarte indrazneata. Pe langa faptul ca Aviva va castiga un activ substantial, va putea deduce o serie de cheltuieli, tranzatia generand si o serie de sinergii pe partea de venituri", a spus Abid Hussain, analist al subsidiarei din Londra a Societe Generale. 

Daca va fi aprobata, aceasta va fi cea mai mare tranzactie de pe piata de asigurari din Marea Britanie de la fuziunea dintre CGU si Norwich Union in 2000, care a dus la infiintarea Aviva, potrivit calculelor Bloomberg.