Un grup de 13 banci si emitenti de carduri de credit, intre care Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC, Royal Bank of Scotland, Capital One si MBNA, vor finanta acest program, a anuntat Autoritatea britanica pentru Activitati Financiare (FCA).

Institutia de reglementare nu a dezvaluit contributia individuala a acestor companii financiare.

Autoritatile britanice au anuntat in noiembrie ca CPP Group, care a furnizat asigurarile pentru banci, a supraestimat riscurile si consecintele furturilor de identitate si nu a informat cumparatorii de existenta unui produs de protejare a cardurilor, prin care erau deja asigurati, prin intermediul bancilor, pentru pana la 100.000 de lire sterline.

Aceste despagubiri se adauga altor 15,5 miliarde de lire pe care bancile le-au alocat deja clientilor carora le-au vandut asigurari de neplata a obligatiilor financiare, care nu erau necesare.

"Implicarea bancilor si a emitentilor de carduri reflecta faptul ca aceste companii au prezentat clientilor produsele companiei CPP, asa ca trebuie sa imparta responsabilitatea corectarii situatiei", se arata intr-un comunicat al FCA.

Circa 7 milioane de clienti care au cumparat asigurari incepand din 2005 vor putea cere rambursarea sumelor platite plus o dobanda de 8%. Banii urmeaza sa fie platiti la inceputul anului 2014.

Bancile au vandut asigurarile cu nume precum HSBC Card Guard, Barclays Cardholder Protection si NatWest Card Protection.

De regula, asigurarea cardului la compania CPP costa circa 30 de lire pe an, iar protejarea identitatii 80 de lire sterline.

Barclays ar putea plati 286 milioane de lire sterline, mai mult decat oricare alta banca britanica, din cauza cotei mari pe piata cardurilor de credit. Cumulat, Barclays, HSBC, RBS si Lloyds ar urma sa plateasca 650 de milioane de lire, estimeaza Mark Phin, analist la Keefe Bruyette & Woods. lloyds ar putea contribui cu 52 de milioane de lire, a adaugat Phin.

Clientii CPP trebuie sa aprobe programul si sa ceara si acordul justitiei, inainte de inceperea platii despagubirilor.