Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat, in sedinta de miercuri, retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 si a Legii 85/2014, a anuntat autoritatea.

Conform deciziei ASF, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23, alin. 1 din Legea nr. 503/2004 republicata.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520. Asiguratorul are obligatia sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor, atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a acestora.

Principala preocupare a ASF este protejarea intereselor clientilor societatii Carpatica Asig, in stransa cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, si mentinerea stabilitatii sistemului de asigurari. Conform legislatiei in vigoare, protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator revine FGA, in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat. Pe baza calculelor expertilor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei”, se arata in comunicatul ASF.

Politele de asigurare emise de Carpatica Asig raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30.06.2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

“Potrivit tuturor evaluarilor ASF, piata asigurarilor poate absorbi implicatiile iesirii Carpatica Asig din industrie fara afectarea stabilitatii si a functionalitatii sistemului, existand premise solide ca anul 2016 sa marcheze revenirea acestui sector pe profit, pe baza ameliorarii vizibile a principalilor indicatori de daunalitate, respectiv a cresterii numarului de contracte de asigurare incheiate”, mai precizeaza ASF.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu a declarat recent, intr-un interviu acordat Agerpres, ca sansele de salvare ale companiei de asigurari Carpatica Asig sunt foarte mici. Luna trecuta, grupul olandez International Insurance Consortium (IIC Group) BV, care era in negocieri pentru preluarea actiunilor companiei romanesti, a anuntat ca si-a retras dosarul de achizitie depus la ASF.

ASF a anuntat, la finalul lunii ianuarie 2016, ca a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul societatii de asigurari Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de catre autoritate in vederea redresarii, respectiv vanzarii. Prin mecanismul de rezolutie se dorea o interventie a autoritatii in cazul in care o companie de asigurare nu poate indeplini cerintele legale, inainte de a intra in faliment.