"De asemenea, au fost stabilite o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit. O alta noutate adusa de proiect este aceea ca asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila", a mai spus Cepoi, potrivit Mediafax.

Ministrul a explicat ca, daca pacientul care se considera vatamat refuza rezolvarea pe cale amiabila, conflictul va continua in justitie.

La randul sau, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a spus ca Romania este singura tara din Europa care nu are, in legislatie, solutia intelegerii pe cale amiabila.

"Romania, pe aceasta cale politieneasca, pune pacientul sa mearga in procese costisitoare, iar medicul, la fel. In Romania, se promoveaza o cultura conflictuala, ne intereseaza sa curga sange. Noi nu avem cultura dialogului, iar actul medical este afectat. Chiar interventia unor politicieni in actul medical afecteaza statutul medicului", a mai spus Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despagubiri, toate pentru daune materiale, fara cele morale.

Astarastoae a mai subliniat, in acelasi context, ca actul medical se bazeaza pe incredere. "Neincrederea nu poate sa produca decat pierderi pentru pacient. Intr-o societate conflictuala, mai exista si o legislatie stufoasa. Exista atatea acte normative, incat nici nu stii cand ai incalcat legea. Iar aceste acte stufoase au si filosofii contrare, care uneori emana de la aceeasi institutie. In acest context, intr-o cultura conflictuala, medicul poate sa fie acuzat. Toata lumea se repede spre CMR, care trebuie sa rezolve tot", a mai spus presedintele CMR.