“Comisia pentru transporturi si infrastructura a Camerei Deputatilor a reanalizat situatia critica in care se afla sectorul transportului rutier, ca urmare a escaladarii preturilor RCA. Desi, la nivelul Comisiei pentru transporturi si infrastructura, au existat consultari, inca de la inceputul anului 2016, cu toti factorii implicati, in urma carora ASF si-a asumat implementarea unor reglementari menite sa remedieze problemele care au condus la cresterea excesiva a tarifelor RCA, constatam ca au trecut mai bine de 6 luni si toate aceste angajamente nu au fost respectate. Astfel, in incercarea de a mima preocuparea pentru deblocarea situatiei create, ASF a transmis Parlamentului o informare cu 10 puncte referitoare la normalizarea pietei RCA”, informeaza documentul citat.

Potrivit acestuia, membrii ASF ar urma sa fie audiati in prima sedinta a Comisiei de saptamana viitoare.

"Luand act de aceasta informare, care din punctul nostru de vedere, nu este altceva decat o tergiversare a situatiei cu efecte grave asupra economiei nationale, afectand in aceeasi masura si cetateanul de rand, membrii Comisiei pentru transporturi si infrastructura au decis convocarea, in prima sedinta a saptamanii viitoare, a conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), precum si a asociatiilor patronale si profesionale din domeniul transportului rutier de marfuri si persoane. Consideram ca aceasta situatie, care genereaza inclusiv proteste de strada ale transportatorilor, afectand activitatea societatii romanesti in ansamblul sau, trebuie sa fie rezolvata cat mai urgent", mai mentioneaza deputatii.

Transportatorii rutieri au protestat in repetate randuri, de la inceputul anului, din cauza scumpirii excesive a politelor RCA.  

Patronatele din industria transporturilor rutiere solicita Parlamentului demiterea conducerii ASF si numirea de urgenta a altei conduceri care sa vina cu solutii concrete pentru diminuarea tarifelor RCA la niveluri suportabile, atat pentru transportatori, cat si pentru persoanele fizice.

Potrivit unui protocol incheiat de transportatorii auto cu reprezentantii ASF si cei ai companiilor de asigurari, la finalul anului trecut, tarifele pentru RCA pot creste cu cel mult 50% fata de cele practicate in iunie 2015.

Raportul investigatiei privind sectorul asigurarilor auto din Romania realizat de Consiliul Concurentei arata ca tarifele politelor de raspundere civila auto (RCA) pentru transportatori au inregistrat cresteri de pana la 256%, din iunie 2015 pana in ianuarie 2016, in cazul transportului rutier de calatori.

Pentru transportul rutier de marfuri, datele Consiliului Concurentei arata ca PT a urcat, in ianuarie 2016 fata de iunie 2015, cu mai mult de 50% in cazul a sapte companii, din cele noua autorizate se vanda RCA, la doua dintre ele majorarile fiind de de 131%, respectiv 183%.