Compania de asigurari a motivat ca oamenii au primit ajutoare de la Guvern. Ei nu sunt singurii in aceasta situatie. Cei care vor sa-si repare masina, pe o polita RCA emisa de aceeasi societate, trebuie sa plateasca din buzunar reparatiile.

In conditiile in care casa arata atat de rau, proprietarul are de gand ca in primavara sa o darame de tot. Chiar si asa, societatea de asigurari refuza sa il despagubeasca, dupa inundatiile din septembrie.

Dumitru Bodea si-a asigurat locuinta an de an. Teoretic, ar trebui sa stea fara grjii: are asigurare obligatorie si facultativa. Din pacate, evaluatorul i-a spus mai intai ca va primi 11.000 de lei, suma insuficienta pentru a acoperi toate cheltuielile. Apoi l-a anuntat ca, daca a luat bani de la Guvern, nu va mai primi banii care i s-au oferit. Asta, desi alte companii si-au despagubit clientii aflati in aceasi situatie.

"Am primit si de la primarie, sau de la ISU, de unde a fost, si de la asigurari", a declarat Gheorghe Vasile, un alt sinistrat, asigurat de o alta companie.

Potrivit ASF, in cazul politei obligatorii, compania trebuie plateasca toti banii din asigurare iar, in cazul politei facultative, compania nu putea sa puna nicio conditie pentru acoperirea daunelor.

"Evident ca este o clauza abuziva. Avea dreptul sa primeasca de la asigurator suma de bani prevazuta in contractul de asigurare, fara alte comentarii", a declarat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galati.

Pe de alta parte, soferii care trebuie sa-si repare masinile pe o polita RCA emisa de Astra sunt refuzati de service-uri. "Nu mai lucram cu societatea Astra S.A.", a declarat Cosmin Zelinschi, reprezentantul unui service. Singura solutie pentru soferi este sa-si repare masinile pe banii lor, desi au o asigurare.

"Are posibilitatea sa plateasca din disponibilitatile proprii si sa primeasca despagubirea in cel mult 90 de zile", a declarat Radu Soviani, purtatorul de cuvant al ASF.

In practica, insa, service-urile spun ca nu reusesc sa-si recupereze banii decat in Instanta.

Potrivit ASF administratorul special trebuie sa se asigure ca Astra va plati toate daunele rezultate din politele aflate in vigoare. Noul administrator nu a putut sa anunte cand se va intampla acest lucru.