Costurile inregistrate anul trecut de asiguratori in urma mai multor cutremure devastatoare si a unui numar mare de catastrofe provocate de fenomene meteorologice extreme au fost de doua ori mai mari decat cele din 2010 si au depasit recordul anterior, de 101 miliarde de dolari, din 2005, conform Munich Re, cel mai mare grup de reasigurari din lume.

Compania elvetiana Swiss Re a estimat anterior ca cererile de despagubiri dupa catastrofele naturale au atins la nivelul industriei 103 miliarde de dolari.

Pierderile economice la nivel mondial provocate de aceste dezastre s-au ridicat anul trecut la 380 miliarde de dolari, peste recordul de 220 de miliarde de dolari atins in 2005, iar cutremurele produse in Noua Zeelanda in februarie si in Japonia in martie au provocata aproape doua treimi din aceste pagube, conform estimarilor Munich Re.

"A trebuit sa facem fata unor evenimente care au loc o data la 1.000 de ani in zonele respective. Suntem pregatiti pentru astfel de situatii extreme", a declarat Torsten Jeworrek, membru al conducerii Munich Re responsabil cu reasigurarile la nivel mondial.

Cutremurul din Japonia si valul tsunami care a urmat ar putea costa asiguratorii pana la 40 de miliarde de dolari, iar cutremurul din Noua Zeelanda 13 miliarde de dolari. Costurile generate de inundatiile din Thailanda se afla pe locul al treilea, cu circa 10 miliarde de dolari, estimeaza Munich Re.

Intre alte catastrofe produse anul trecut se afla uraganul Irene, care a provocat pierderi asigurate de 7 miliarde de dolari, si furtuni si tornade care au afectat Statele Unite in aprilie, cu costuri de 7,3 miliarde de dolari.

Citeste si:

Imaginile istoriei. 100 de ani in 10 minute. Lumea asa cum nu ai vazut-o pana acum VIDEO