"Joi, 28 iulie 2016, se implineste termenul limita legal, prevazut de legislatia in vigoare (art. 14, alin. 1, Legea 213/2015), pentru depunerea cererilor de plata, la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), de catre potentialii creditori de asigurari care solicita plata despagubirilor cuvenite, de la societatea Astra Asigurare Reasigurare SA - in faliment. Prevederea legala se aplica pentru evenimente produse aferente politelor de asigurare valabile emise de societatea Astra Asigurare Reasigurare SA - in faliment, survenite inainte de 28 aprilie 2016", informeaza FGA, intr-un comunicat.

Plata se va face in limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor de asigurare al societatii in faliment.

In conformitate cu articolul 14, alin. 1 din Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta impotriva Astra Asigurare Reasigurare poate formula o cerere de plata, motivata, in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Termenul prevazut de aceasta dispozitie legala, de 90 de zile, se implineste in data de 28 iulie 2016, in cazul societatii Astra Asigurare Reasigurare, aflata in faliment.

"Evident, dispozitia legala prevede si situatia in care dreptul de creanta al creditorului de asigurari s-a nascut ulterior datei ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment, respectiv, ulterior datei de 28 aprilie 2016. In aceasta situatie, termenul de 90 de zile se va calcula/aplica de la data nasterii dreptului de creanta, precum data producerii evenimentului asigurat, aferent politei de asigurare valabila, emisa de societatea Astra Asigurare Reasigurare SA - in faliment. FGA recomanda potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurare Reasigurare SA - in faliment, sa transmita catre Fond cereri de plata, pana la data de 28 iulie 2016, pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite (Anexa 6 publicata pe site-ul fgaromania.ro)", precizeaza FGA.
         
Fondul reaminteste potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurare Reasigurare ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015. FGA este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.