Romanii sunt constienti ca sa fii locatar intr-un bloc vechi sau intr-unul nou, dar prost construit e doar o chestiune de loterie la urmatoarea catastrofa. Asa ca cei mai precauti si-au extins politete de asigurare.

''Asistam la o crestere a interesului. Firmele care au speculat momentul si ofera si reduceri de 10% au vandut mai bine”, spune Andrei Luchian, broker de asigurari.

Cu toate acestea, orasenii, care sunt si cei mai expusi, se lasa mai degraba la voia cerului si uita ca Dumnezeu nu iti pune si-n traista.

Preturile nu sunt la fel peste tot. Asiguratorii au impartit tara in trei categorii de risc. Asa se face ca o polita vanduta la Bucuresti, oras distrus acum mai bine de 30 de ani, o sa fie mai scumpa, in timp ce in Ardeal o sa platiti mai putin, pentru ca zona este ferita de seisme.

Al doilea criteriu important este vechimea imobilului. Cel mai putin veti da pentru o casa mai noua de 1993, iar cel mai mult pentru una mai veche de 1940. Asta in cazul in care reusiti sa obtineti o asigurare. Companiile se feresc sa semneze pentru cladirile considerate cu risc crescut.

Desi suna suficient, riscurile asigurate precum incendiul, explozia sau cutremurul sunt o parte infima din nenorocirile pentru care ar trebui sa cereti acoperirea.

Una dintre optiuni prevede ca puteti asigura pe aceiasi polita si bunurile electronice, imbracamintea sau bijuteriile. Cele din urma spre exemplu trebuie pastrate obligatoriu intr-un seif prins in beton.

Unii asiguratori nu asigura apartamente aflate la demisol sau subsol ori nu acopera inundarea locuintei prin infiltrarea apei de la vecini, ci doar daca s-a spart o teava.

Mai sunt excluse de la asigurare corpurile de iluminat, centrala termica, sau antena TV, boilerele si pompa-hidrofor. Pentru amenajarile speciale cum ar fi semineele sau vitralii, sunteti de asemenea pe cont propriu.

Tocmai de aceea este cel mai bine sa nu va grabiti si cereti lamuriri complete brokerului inainte de a semna.