"Piata asigurarilor din Japonia este una dintre primele trei in privinta valorii si toti reasiguratorii sunt prezenti acolo. De regula, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect cresterea cotatiilor la primele de reasigurare la nivel international. La randul lor, asiguratorii romani vor fi nevoiti sa majoreze tarifele la politele property daca reasiguratorii scumpesc contractele", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al Chartis Romania (fost AIG Romania), preluat de Mediafax.

El a adaugat ca, pe termen scurt, politele emise de asiguratorii romani pentru bunuri si cladiri nu se vor scumpi pentru ca acestia au deja contracte de reasigurare, incheiate la un anumit cost.

"Negocierile privind contractele de reasigurare incep in toamna. Cel mai probabil, s-a putea sa asistam la o majorare a cotatiilor de prima in 2012. Nu pot sa avansez un procentaj pentru ca totul depinde de cat de mult vor fi afectati reasiguratorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiti sa le achite drept despagubiri", a spus Tobescu.

Pagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremur se vor plasa la 170-180 miliarde dolari, potrivit unei analize Credit Suisse. Conform estimarilor analistilor, citate de Wall Street Journal (WSJ), costurile companiilor de asigurari s-ar putea situa intre 10 si 25 de miliarde de dolari.

Spre comparatie, in urma cutremurului din Romania din martie 1977, fost compania de asigurari de stat ADAS a platit pagube de 5 miliarde de dolari, din care aproape jumatate au fost recuperati din reasigurare.