Asiguratorii nu spun "Nu", mai ales ca mai putin de 1% dintre romani au semnat astfel de contracte de asigurari.

Practic, medicina de stat trebuie sa se restringa la ceea ce poate sa ofere, iar pacientii ar trebui tratati in baza unor asigurari private de sanatate. In viziunea autoritatilor, aceasta este singura salvare a sistemul sanitar.

Valoarea totala a politelor de sanatate se ridica la 4.000 de euro lunar. In traducere, toate tratamentele pe care casa de asigurari nu le mai poate deconta ar urma sa fie cuprinse in pachetul de baza acoperit de o polita privata obligatorie.

Ce spune insa presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta despre aceasta situatie?

"La ora asta, fiecare din noi are o polita de asigurarea in valoare de 18 euro pe luna. Nu cred ca este un efort sa mai discutam de 6, 7 euro lunar pentru un cetatean si sa ai o crestere a banilor in sistem de 50%"
, afirma Duta.

Cum va arata contributia la asigurarile de sanatate? Angajatii platesc 5,5%, restul de 5,2% fiind achitat de catre companie. Asadar solutia ar fi urmatoarea: din banii pe care fiecare dintre noi ii da la stat pentru sanatate, un anumit procent sa fie directionat catre fonduri private. Precum in cazul pensiilor, acesti bani ar putea fi investiti la bursa sau in obligatiuni de stat. Spre sanatatea sistemului.

"Asteptam acel semnal prin care si asigutatorii sa fie chemati la masa negocierilor"
, afirma Carmen Radu, reprezentant al unei companii de asigurari.

Cu atat mai mult, cu cat anul trecut piata asigurarilor facultative de sanatate a crescut doar cu 4 % fata de 2009. Valoarea primelor din asigurari de sanatate in 2010 a fost de 7,2 milioane de euro.

Un lucru este sigur: nasterile si urgentele vor ramane gratuite, SI CU SI FARA POLITE private de santate, au anuntat reprezentantii casei nationale de asigurari la conferinta Mediafax.