De anul viitor, statul va deconta, cel mai probabil, doar urgentele, un numar redus de analize si cateva operatii grave. Pentru cele mai multe servicii medicale, pacientul va trebui sa plateasca.

De exemplu, in cazul unui pacient cu hipertensiune, statul va acoperi 40% din consultatii, medicamente, analize si internari. Restul de 60% va plati bolnavul. Legea nu tine cont de faptul ca prin 10,7% din salariu, unii angajati dau mai mult, altii mai putin sistemului de sanatate.

"Fiecare contribuie cat poate si toti beneficiem", spune Horia Cristian, membru al Comisiei de Sanatate in Camera Deputatilor.

La fiecare prezentare la doctor, omul va primi un tichet  pe care trebuie sa il pastreze. Toate platile facute pentru servicii medicale in spitalele de stat vor fi insumate. Coplata se adauga la CAS. De exemplu, cine castiga 1.500 de lei pe luna plateste si 400 de lei contributie obligatorie catre stat.

Pacient X  
salariu net : 1500 lei
contributie sanatate (10,7 % din salariul brut): 330 lei pe luna /3.960 lei pe an
coplata (un salariu net lunar): 1.500 lei/an

Pentru cineva care are un venit de 10.000 de lei, povara e mult mai mare: achita 18.000 de lei la Fondul de Sanatate si o posibila coplata de 10.000 lei la spitalele de stat.

Pacient Y
salariu net : 10.000 lei
contributie sanatate (10,7 % din salariul brut): 1.500 lei pe luna/18.000 lei pe an
coplata (un salariu net lunar): 10.000 lei/an
Total: 28.000 lei

Cu cat castigi mai mult, platesti pe masura. Se ajunge ca, intr-un an, un roman sa dea un salariu net lunar drept coplata, asta in afara de contributia de sanatate care ramane obligatorie. Cei din Minister spun ca ei vor avea insa ultimul cuvant si vor plafona coplata la o suma inca nestabilita. "Va fi o suma fixa, nu e stabilita ca sa nu existe inechitati, cine sa castiga mai mult sa achite mai mult", explica Cristian Irimie, secretar de stat al Ministerului Sanatatii.

De coplata vor fi scutiti aproximativ opt milioane de romani. Elevii, studentii, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, dar si pensionarii cu venituri de pana la 740 lei/luna. Asociatiile bolnavilor sustin insa ca noul sistem ii va lasa pe suferinzi fara acces la serviciile medicale. Coplata se va aplica din primavara lui 2012.