Din cei cu asigurare personala, 12% au o polita de viata, iar 3% isi directioneaza o parte din venituri catre pensiile private facultative (pilonul III), potrivit unui studiu al companiei de cercetare GfK realizat in 12 tari din Europa Centrala si de Est (ECE) pe baza datelor din 2011 privind comportamentul persoanelor de peste 15 ani in domeniul asigurarilor.

Astfel, Romania ocupa pozitia a noua in acest clasament al asigurarilor personale, locurile fruntase revenind Sloveniei (86%) si Cehiei (66%), in timp ce pe ultimele locuri se plaseaza Bosnia Herzegovina (7%) si Ucraina (4%).

Fiecare al optulea locuitor din Europa Centrala si de Est are o asigurare de viata si numai un numar restrans din populatie are grija de pensii pe cont propriu.

"Importanta asigurarii, prin orice metoda, a veniturilor din perioada pensiei va deveni din ce in ce mai mare. Autoritatile publice, precum si furnizorii de servicii financiare ar trebui sa explice acest lucru populatiei", a afirmat, intr-un comunicat, Christina Praßdorf, expert GfK pentru piata de asigurari.

Totodata, 42% din populatia din statele ECE are o polita de asigurare generala, vizand casa ori masina.

In Romania, 45% dintre tinerii cu varste sub 30 de ani aveau anul trecut o asigurare, fie generala, personala sau pensie privata. La nivel european, 26% dintre aceste persoane au o asigurare personala și 39% una generala. Cele mai multe contracte sunt incheiate pentru autoturisme, o treime din populatia tanara avand o astfel de polita.

Specialistii GfK considera ca potentialul nu este inca atins si, odata cu cresterea nivelului de trai in regiune si numarul tot mai mare de autoturisme, cererea pentru asigurarile auto va spori.

Tarile vizate pentru studiu au fost Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania.