"Am cazut cu schiurile.... cred ca mi-am fracturat geninchiul, ma doare genunchiul." Acest turist s-a accidentat pe o partie din Poiana Brasov. Daca va fi operat la genunchi, va trebuie sa plateasca singur interventia. Altfel ar fi fost daca, inainte de concediu, ar fi incheiat o asigurare speciala pentru sporturile de iarna. O putea face in cateva minute, online.

"Am la dispozitie sapte zile in care vreau sa ma dau cu schiurile, cu placa, cu sania si poate sa incerc si patinele. Pentru incepatori ca si mine, exista asigurarea de 65 de lei, cei experimentati au optiunea de 85 de lei, iar cei care cauta senzatii extreme se pot asigura pentru o saptamana cu 104 lei."

Suma maxima asigurata este, in acest caz, de 4.000, 6.000, respectiv 8.000 de lei. Practic, diferentele provin din nivelul pe care vi-l alegeti singuri dupa gradul de pricepere pe care considerati ca il aveti.

Atentie insa, daca v-ati asigurat ca sportiv obisnuit, dar va accidentati pe partii de dificultate maxima, nu veti fi despagubiti. Si nu veti primi niciun ban daca va aventurati in afara partiilor marcate. Intotdeauna, asiguratorul isi face propria ancheta cu privire la accident si plateste doar in functie de cele constatate.

"Daca ne raportam la costul unei zile de schi aceasta asigurare e de un euro, maxim doi pe zi. Cum o placere se poate transforma intr-un mare necaz, acest cost e minim", afirma Ion Nitu, consultant in asigurari.

Instructorii spun ca uneori, prea siguri pe ei, chiar schiorii avansati trec prin accidente urate. Cele mai multe necazuri apar insa cu incepatorii.

"Se duc de capul lor si isi dau drumul drept din varful partiei pana la ambulanta", concluzioneaza instructorul Mihai Mares.

Asiguratorul plateste indemnizatia de spitalizare si asistenta medicala ambulatorie. In cazul unui deces, familia turistului primeste pana la 2.500 de lei.