Adina Cheriches este rezident la medicina de familie. Recunoaste cu rusine ca dupa ani multi de scoala o duce greu. Castiga doar 800 de lei, care abia ii ajung sa isi plateasca intretinerea, apa, lumina si telefonul pentru apartamentul cu 2 camere in care sta cu sotul ei.

Asa ca Adina si-a gasit de lucru si in Belgia si in nordul Frantei.

"Ne ofera cazare, locuinta! O sa ne plateasca primaria chiria pentru a ne putea descurca mai bine, cabinetul plus ca o sa primim si o prima de instalare", povesteste ea.

Adica 10 mii de euro pentru inceput. In Franta, fiecare pacient plateste 23 de euro pentru consultatie, garda de weekend costa 50 euro, iar deplasarea la domiciliu a doctorului se taxeaza cu 90 de euro.

In aceste conditii, este greu sa iti pastrezi specialistii, o spune cu ingrijorare presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae. 
 
"Fenomenul exodului medicilor a devenit ingrijorator, mai ales dupa ce au intrat pe piata firmele angajatoare din UE... Daca nu se iau masuri, in viitor, vom apela la medicina traditionala, descantecul, stins carbunii sau la urmasele mamei Omida ca sa ne tratam", ironizeaza acesta situatia in care a ajuns medicina romaneasca. 

Venitul unui rezident in Uniunea Europeana variaza intre 1.200 si 1.500 de euro, al unui specialist intre 6 mii si 10 mii de euro, iar in cazul medicilor primari de top salariul poate sa treaca si de 50 de mii de euro pe luna.