Cei neasigurati, fie ca-l prezinta, fie ca nu, vor beneficia de ajutorul medical numai in situatii de urgenta. Ceilalti vor dovedi cu el ca au dreptul si la alte ingrijiri.

Cardul va avea un cip electronic unde vor fi stocate date despre istoricul medical al posesorului. Trebuie spus ca acesta nu va contine acceptul pentru donarea de organe.

Odata cu cardul, fiecare unitatea sanitara, medic de familie, specialist sau farmacie va avea un dispozitiv prin care va trece cartela.

Toate datele, de la prescriere de medicamente pana la un diagnostic, vor fi transmise casei de asigurari, iar in timp va fi creata o fisa electronica a pacientului.

Cardul medical nu este transmisibil si va fi valabil intre 2 si 5 ani.

Toti romanii vor avea cardul national de sanatate pana in 2012.

Acesta va contine pe langa nume si prenume, un numar de identificare a posesorului, altul decat codul numeric personal. In plus, va avea un cip pe care vor fi trecute si alte date medicale ale omului: grupa de sange, informatii privind eventualele alergii, date referitoate la posibile tratamente cu medicamente anticoagulante.

Detinatorul cardului trebuie sa il prezinte la doctor, la spital sau la farmacie, iar toate serviciile medicale vor fi inregistrate in sistemul informatic al casei de asigurari.

In toamna, autoritatile vor incepe licitatia propriu-zisa pentru implementarea sistemului. Datele personale vor fi luate de la Evidenta populatiei, iar cele medicale de la doctor.

Ne vom putea lua cardul medical de la casele de asigurari, unde vom lasa cel mai probabil pentru el o suma modica, spun autoritatile, care nu au stabilit inca o cifra.