Operatiunile din Bulgaria ale AIG au fost achizitionate de grupul canadian Fairfax Financial Holdings Ltd cu suma de aproximativ 20 de milioane de leva.

In Bulgaria, AIG va pastra doar operatiunile de asigurari si un centru de servicii. Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare.

Luna trecuta, AIG a anuntat ca isi va vinde o parte dintre operatiunile din America Latina si Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, grupului canadian Fairfax Financial Holdings Ltd, tranzactia ajungand la circa 240 de milioane de dolari in numerar.

AIG isi va vinde operatiunile din domeniul asigurarilor comerciale si de consum din Argentina, Chile, Columbia, Uruguay, Venezuela si Turcia. De asemenea, Fairfax va prelua drepturile asupra portofoliilor locale ale AIG din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia si, de asemenea, va prelua activele si angajatii AIG din Europa Centrala si de Est.

"Preluarea operatiunilor din CEE vine dupa recenta noastra extindere in Europa de Est prin tranzactia QBE si va accelera planurile noastre de crestere pe termen lung in regiune", a declarat directorul general de la Fairfax, Prem Watsa.

AIG, odata cel mai mare grup de asigurari din lume, este presat de o serie de actionari, printre care se numara miliardarii Carl Icahn si John Paulson, sa isi imbunatateasca rezultatele financiare si sa se divizeze in mai multe entitati. Directorul AIG, Peter Hancock, a respins ideea unei diviziuni, dar a promis mai multe masuri alternative, precum vanzarea unor active, reduceri de costuri si rascumparari de actiuni.

Tranzactia cu AIG este ultima achizitie internationala incheiata de Fairfax, o companie infiintata de 1985 de omul de afaceri Prem Watsa, unul dintre cei mai importanti investitori din Canada. La finele lui 2015, Fairfax avea active totale in valoare de 27,8 miliarde de dolari dupa ce a preluat operatiunile mai multor mari companii de asigurari care s-au retras de pe pietele mici.