Cei care vor sa ajunga in cabinete si sa nu plateasca totusi pentru vizita stau pe liste de asteptare si cate trei saptamani.

Altii - mai grabiti si indrazneti - negociaza cu doctorul suma care i-ar putea face sa iasa din rand.

Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, spune ca "inainte" medicii aveau libertate si puteau sta pentru prescrierea unei retete doar doua-trei minute, iar la cazuri mai grave puteau consulta pacientul si 40-50 minute.

"Acum atat avem ... asta facem," se scuza ea. 

In unele cabinete, conteaza tupeul si banul si asta chiar daca la usa stau bolnavi programati din vreme pentru o consultatie. Asa ca se poate sari peste rand!

Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate condamna un astfel de comportament.

Adina Geana, director CNAS spune ca in aceste cazuri "Colegiul Medicilor ar trebui interveni, pentru ca vorbim si de conduita etica a doctorului."

Tot cei de la CNAS sustin ca n-ar trebui ca pacientii sa fie trecuti pe liste de asteptare, decat daca discutam despre cei cu boli cronice.

Insa reprezentantii doctorilor de familie vin cu o veste si mai proasta: din toamna, timpul de asteptare va fi si de o luna si jumatate, nu de doua-trei saptamani ca, acum, cand sunt concedii si aglomeratia nu este chiar atat de mare.